Tornar

Retrat de primer pla del director d'orquestra

Ibercàmera obre amb Beethoven la temporada del quaranta aniversari

L'Auditori acull un concert protagonitzat per Maria João Pires, Pinchas Zukerman, l'Orquestra Nacional de Lió i l'Orfeó Català.

Ibercamera, el cicle de concerts més antic de la ciutat, obre la temporada número quaranta de la seva llarga vida musical. Ho fa retent homenatge a Beethoven, amb la interpretació de la Simfonia núm. 9 en re menor, op. 125 "Coral" (que inclou la popular Oda a l’Alegria en el quart moviment), a més d'una sonata del mateix compositor, interpretades per la pianista Maria João Pires, el violí de Pinchas Zukerman, l'Orquestra Nacional de Lió i l'Orfeó Català, tots dirigits pel mestre Nikolaj Szeps-Znaider (a la foto). Dilluns, 20 de novembre, a L'Auditori.

Ibercàmera ha estat organitzant concerts en espais de la ciutat com el Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu i, en els últims anys, l'Auditori, des de l'any 1980, erigint-se en un dels grans representants de la tradició musical de la ciutat.

Amb aquesta història al darrere, enceten la temporada número quaranta amb una de les peces més conegudes i més innovadores de Beethoven. La va estrenar quan ja estava sord i, tot i això, va dirigir l'orquestra durant els prop de seixanta minuts que dura l'obra, al contrari que altres simfonies d'aquell temps que en general no s'estenien més enllà dels trenta minuts. Amb aquella obra, Beethoven utilitzava la música en el seu estat més pur per transmetre la idea de la fraternitat humana.

Dilluns, podreu escoltar l'orquestra, l'Orfeó i els solistes, a més de la soprano sueca  Miah Persson, la mezzo francesa (i estrella emergent) Virginie Verrez, el tenor alemany i turc Dovlet Nurgeldiyev i el baix hongarès  Gábor Bretz, interpretar aquesta composició, però també la Sonata per a violí i piano núm. 5 "Primavera", una composició bonica i elegant, obra d'un jove Beethoven (va ser composta l'any 1800) que aplicava intensitat i una certa foscor a obres com aquesta i començava a explorar nous camins musicals.

Serà una bona oportunitat per escoltar una formació integrada per un centenar de músics i hereva de la Société des Grands Concerts de Lyon, fundada l'any 1905, veure un cop més en acció una de les formacions corals amateurs més prestigioses del país (l'Orfeó Català), escoltar un violinista (Pinchas Zukerman) que és un dels músics més sol·licitats i versàtils de la interpretació actual (és solista de violí i viola, director d’orquestra i músic de càmera) i gaudir del piano d'una artista especialment apreciada a Barcelona, la portuguesa Maria João Pires.

A partir d'aquest primer concert, una pluja de propostes que formen part de la temporada d'Ibercàmera i que ompliran el Palau de la Música (El Messies, Concert d'Aranjuez, entre altres) i L'Auditori (la Consagració de la Primavera, el Rèquiem de Mozart o la Cinquena Simfonia de Mahler, entre altres) fins a finals d'abril de l'any vinent.

No us perdeu el concert inaugural de la temporada número quaranta d'Ibercàmera, però abans de venir consulteu al web i al web de L'Auditori tota la informació sobre la cita.

 

Data de publicació: Divendres, 17 novembre 2023
  • Comparteix