Tornar

Imatge del Paral·lel barceloní durant la Guerra Civil

La cultura en temps de guerra

Aquest itinerari inclou una visita al Refugi 307 i ens mostra la vida al barri del Poble-sec durant la Guerra Civil.

Com era la vida en el barri del Poble-sec durant el conflicte armat? L'itinerari proposat pel MUHBA, Museu d´Història de Barcelona, titulat Vedettes i milicians. El paral·lel i el barri del Poble-sec durant la Guerra Civil, pretén mostrar-nos-ho.

El Poble-sec es caracteritza per l'elegant arquitectura del segle XIX i les places amb ombra. La concorreguda avinguda del Paral·lel està flanquejada per teatres tradicionals on, ja en els anys 30, representaven musicals i espectacles de varietats.

El conflicte armat no va paralitzar en absolut la vida nocturna d'aquesta zona, i els esforços de la cultura, que feia costat a la República d'una manera incondicional, es van centrar a apujar la moral de la població en general i dels soldats que anaven al front en particular, una situació que es va mantenir en major o menor mesura fins als bombardejos de Barcelona de 1938, els primers indiscriminats contra la població civil.

La visita inclourà també una visita al Refugi 307. Construït durant la Guerra Civil, és un dels millor conservats de Barcelona. Creat per defensar-se dels constants bombardejos de la ciutat, és un dels pocs que encara poden visitar-se. Fruit d'una iniciativa popular i situat en el barri de Poble-sec, es va dissenyar i edificar a nivell de la superfície a diferència de la majoria dels de l'època, que eren subterranis. 

Per a la seva construcció van comptar amb el suport de la Generalitat de la República, que els va proporcionar els materials i l'assessorament. El seu nom es deu al fet que era el túnel número 307 a ser registrat a l'ajuntament. 

Ara forma part del MUHBA, Museu d´Història de Barcelona i s'ha recuperat i obert al públic per mostrar la crueltat de les guerres i les seves conseqüències sobre la població civil.

Podeu adquirir l´entrada des de aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 16 Agost 2022
  • Comparteix