
L'Ateneu Barcelonès, en detall
Un dels grans espais culturals i de debat intel·lectual de la ciutat obre les portes a visites guiades els dimarts i els dissabtes.
Els molts turistes que visiten Barcelona no es perden, és clar, ni la Catedral o la Sagrada Família ni els grans museus de la ciutat, però si sou barcelonins o barcelonines, segur que també trobeu racons i edificis de la ciutat que són difícils de veure, però que compensen l'esforç. Són institucions com l'Ateneu Barcelonès, que es pot veure els dimarts al matí i els dissabtes a la tarda en unes visites guiades que, ja ho veureu, diuen molt sobre la història de la ciutat en els últims temps.
Les visites es fan en el marc de Cases Singulars, un projecte que s'ha gestat a la capital catalana i que ha aconseguit posar a l'abast de la curiositat dels barcelonins i barcelonines un bon nombre d'edificis de la ciutat, antics estudis d'escenògrafs, mansions i cases gremials que, d'una altra manera, haurien mantingut fins avui les portes tancades.
L'Ateneu Barcelonès és una entitat coneguda, però com que per accedir-hi i recórrer lliurement els espais cal ser soci, Cases Singulars us proposa una visita guiada que, o bé podeu fer els dimarts al migdia o bé els dissabtes al vespre, sempre en itineraris en català i en castellà, a triar.
Serà una bona manera de conèixer la història de l'Ateneu Barcelonès, que va néixer l'any 1860 amb el nom d'Ateneu Català, a la Rambla, en el mateix edifici on hi ha la Cúpula Venus, sobre el Teatre Principal. Va ser l'any 1904 quan l'entitat va adquirir el Palau Savassona, l'actual seu del carrer de la Canuda, on es va instal·lar l'any 1906.
Recordeu, abans d'entrar, que la zona era molt diferent del que és avui i que, per exemple, la veïna plaça de la Vila de Madrid, on hi ha el conegut cementiri romà, va ser creada anys després de la Guerra Civil Espanyola, quan les bombes van afectar greument el convent de carmelites descalces de la Immaculada Concepció / Santa Teresa que ocupava antigament tot l'espai.
Durant la visita, coneixereu l'edifici que va fer construir l'any 1776 Antoni Ferrer de Llupià, baró de Savassona, segons un projecte del seu fill. L'immoble va estar habitat fins al trasllat de la família a Vic, l'any 1826. El va comprar un empresari tèxtil que va encarregar una primera reforma a Elies Rogent, l'arquitecte de la Universitat de Barcelona i el Seminari Conciliar. Ell és responsable de l'aspecte actual de la façana del carrer de la Canuda.
Un cop comprat l'edifici per a ús de l'Ateneu Barcelonès, l'arquitecte Josep Font i Gumà, ajudat per Josep Maria Jujol, es va fer càrrec de les obres de reforma. N'hi va haver més els anys 20 i els 50 del segle XX, entre altres raons, per ampliar la Biblioteca del centre, una de les joies que preserva l'Ateneu i que us ensenyaran durant la visita.
Si voleu repassar la història de Barcelona mentre admireu un edifici singular, no us perdeu la visita guiada a l'Ateneu Barcelonès, però abans consulteu al web de Cases Singulars tota la informació sobre el recorregut.