La llibertat creativa de Brossa
A partir del 9 de novembre, podreu endinsar-vos en l’univers artístic del poeta a la Fundació Joan Brossa-Centre de les Arts Lliures.
L’espai artístic de Ciutat Vella presenta Joan Brossa. La sensació mental d’una felicitat completa, una mostra permanent, a cura d’Anna Llopis Cardona, historiadora de l’art i gestora cultural. Podreu visitar-la des del 9 de novembre per submergir-vos en l’obra de Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998), un poeta en el sentit més ampli del terme, que va defensar la llibertat des d’un lloc combatiu, en un context convuls, mentre creava un llenguatge creatiu.
L’exposició parteix dels anys quaranta, quan Brossa acaba de tornar del front militar i entra en contacte amb l’avantguarda cultural catalana, juntament amb Joan Miró i Josep Vicenç Foix, i comença a explorar codis literaris i plàstics. Brossa, però, ja va començar a escriure al Front de Catalunya, mentre lluitava amb l’Exèrcit Popular durant la Guerra Civil Espanyola i, en el transcurs de la repressió franquista, l’artista va trobar en l’art i la literatura una escletxa per a la llibertat.
Durant aquest període, Brossa va crear una producció artística influenciada per l’estètica surrealista i va formar part del grup artístic d’avantguarda Dau al Set (1948), conjuntament amb Joan Ponç, Arnau Puig, Modest Cuixart, Antoni Tàpies i Joan Josep-Tharrats, amb els quals va fundar la revista homònima.
Al llarg de la seva vida, Brossa va sentir la necessitat de posar l’art i la literatura al servei de la comunicació, la qual cosa el va dur a investigar i experimentar amb els codis tradicionals que considerava caducs, limitats i limitants. La seva creació artística va ser ingent i va explorar múltiples disciplines, des de la poesia, la prosa, el teatre, fins al guió cinematogràfic.
Joan Brossa. La sensació mental d’una felicitat completa mostra com l’artista, des de la determinació i un posicionament contestatari, va fer de la defensa de la llibertat el seu estendard de poeta i d’home; i de la sorpresa, la imaginació i la profunditat íntima, el seu llenguatge creatiu. L’exposició se situa a l’Espai A i podreu visitar-la dimarts, de 15.30 h a 20 h; de dimecres a dissabte, d’11 h a 20 h; diumenge, d’11 h a 18 h. L’entrada és gratuïta, però si voleu reservar-la, podeu fer-ho des de la pàgina web de la Fundació Joan Brossa-Centre de les Arts Lliures.