Tornar

El CCCB

Les seleccions temàtiques del CCCB

Llistes de reproducció per gaudir de xerrades, entrevistes i debats amb rellevants figures de la ciència i la tecnologia actuals.

La ciència és cultura i el CCCB aposta clarament per aquest fet. Ja fa anys que el referent barceloní en cultura contemporània acull exposicions per reflexionar sobre la conjunció del coneixement científic amb l’art i el seu impacte social. Aquestes mostres i altres esdeveniments del centre fomenten xerrades, debats i entrevistes amb persones de renom internacional en el seu àmbit de coneixement. I la gran notícia de tot això és que moltes d’aquestes activitats les teniu al vostre abast en les llistes de reproducció temàtiques del CCCB.

A través d’onze xerrades, la llista Els humans no som el centre ens fa veure com la nostra espècie no és, ni molt menys, l’únic ésser viu amb intel·ligència ni el més evolucionat. Tots els organismes amb què compartim planeta són el resultat d’un procés evolutiu basat en el mecanisme de la selecció natural que els ha fet els millor adaptats al seu entorn. Així mateix, els animals i les plantes compten amb intel·ligències no humanes que els han permès sobreviure fins a l’actualitat. Per contra, la nostra espècie, suposadament intel·ligent, amb menys d’un milió d’anys d’existència ha estat capaç de fer trontollar l’equilibri natural del planeta i degradar-lo fins a un punt irreversible.

Precisament, sobre aquesta transformació crítica del nostre món versen les Vuit reflexions sobre la crisi climàtica. En aquesta llista, el canvi climàtic s’aborda des de diferents punts de vista: el medi ambient, les llibertats, l’antropocentrisme, l’economia o les relacions amb qui ens envolta, sigui de la nostra espècie o de qualsevol altra. Aquestes xerrades mantenen a més una estreta relació amb les de la llista Consum responsable i decreixement, on els nostres hàbits quotidians es mostren com a causa i alhora solució de molts dels problemes ambientals, socials i econòmics d’avui.

Un parell de llistes ens apropen al coneixement de dues de les disciplines científiques de major complexitat. Una és la selecció Què en sabem, de la física quàntica, on dotze vídeos permeten comprendre el funcionament de l’univers a la seva escala més petita, la de les partícules subatòmiques. L’altra és una àmplia llista amb vint-i-nou vídeos dedicats a allò més difícil d’estudiar de tot l’univers: El cervell. Aquest òrgan ens permet interpretar el món per tal de sobreviure i també ens fa pensar, raonar i imaginar. La ficció és fruit d’aquesta imaginació i molt sovint ens ajuda a plantejar noves fites, a anticipar-nos al futur i a crear. Si us apassiona el tema, no us perdeu la selecció de xerrades i debats sobre Ciència-ficció i fantasia.

I molt més! Descobriu tota la cultura online que us ofereix el CCCB en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 24 març 2020
  • Comparteix