Tornar

Fotograma de la pel·lícula 4 Waters, de Denise Ferreira da Silva i Arjuna Neuman

La Terra, un tot interdependent

Els autors de Corpus Infinitum promouen maneres d’habitar i reformular el món, alternatives al capitalisme, des d’una perspectiva multiespècie.

Del 28 d’abril al 24 de setembre es pot visitar al MACBA Corpus Infinitum. La mostra aplega el treball cinematogràfic produït de forma col·laborativa entre la filòsofa Denise Ferreira da Silva i l’escriptor i realitzador Arjuna Neuman.

A través de les seves de pel·lícules, els autors depassen el marc conceptual sobre la natura heretat de l’època de la Il·lustració i advoquen per formes de viure interdependents en peu d’igualtat amb la resta d’espècies. La seva obra critica la persistència d’estructures colonials i capitalistes basades en la lògica extractiva, i en qüestiona l’efecte sobre els ecosistemes, els pobles i les persones, que veuen manllevada la seva sobirania i són abocades a l’emigració i l’explotació.

La seva visió és fruit de la recerca conjunta de tots dos en el terreny de les arts visuals, les ciències i la filosofia, i es fonamenta en la visió planetària del món que té Ferreira da Silva com un tot o un plenum: un corpus infinitum complex en el qual els entorns humà, geològic, bacteriològic i meteorològic constitueixen formes i fenòmens entrellaçats.

L’exposició inclou instal·lacions de les pel·lícules Serpent Rain (2016), 4 Waters – Deep Implicancy (2019), Soot Breath i Corpus Infinitum (2020). En aquests treballs, la composició i descomposició del món s’estructura a través dels quatre elements de la natura: l’aigua, la terra, el foc i l’aire. Les obres són un compendi de micropaisatges i macropaisatges d’imatges d’animació i altres d’arxiu de caràcter documental amb referències que van de la mecànica quàntica al blues, passant per filosofies diverses, per sistemes culturals de coneixement contrahegemònics, per la física clàssica, per la teoria colonial, per la cartomància i per la cosmologia. Tots aquests experiments entrellaçats constitueixen “noves vies per al pensament del món” alternatives a les conseqüències destructives de la modernitat occidental.

L’entrada al museu permet accedir a totes les exposicions en curs i a la mostra de la col·lecció tantes vegades com vulgueu durant un mes. Podeu comprar la modalitat que més us convingui clicant aquí. En aquest context, el 27 d’abril a les 18.30 h tindrà lloc una conversa entre Denise Ferreira da Silva, Arjuna Neuman i la directora del MACBA, Elvira Dyangani Ose. L’activitat és gratuïta, però cal reservar plaça en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 25 Abril 2023
  • Comparteix