Tornar

Un moment de Maragall a casa

Una hora amb Joan Maragall

El primer dilluns de juny l'actor Jep Barceló es posarà per última vegada aquesta temporada en la pell del poeta a la casa de Sant Gervasi on va viure.

L'any 2011, amb motiu de la commemoració del centenari de la mort del poeta Joan Maragall, s'estrenava l'obra Maragall a casa, un monòleg interpretat per Jep Barceló amb dramatúrgia de Josep M. Jaumà, dirigit per Dolors Vilarasau i música de Joan Alavedra. El muntatge tenia lloc al menjador de la casa de Sant Gervasi on el poeta va passar els darrers anys de la seva vida —la Casa-Arxiu Joan Maragall, de la Biblioteca de Catalunya—, i el componien versos, articles, discursos i cartes de l'autor modernista. La rebuda va ser tan bona, que des d'aleshores cada temporada s'ha tornat a representar —normalment cada primer dilluns de mes per al públic general, i també es fan funcions per a grups sota demanda—. Dilluns 5 de juny tindrà lloc la darrera representació de la temporada 2022-2023. L'hora d'inici, les 20 h.

L'espectacle vol ser una immersió en la figura humana i pública del poeta a través de les paraules que ell mateix va escriure. Uns escrits que, en molts casos, són plenament vigents. En el seu dia, i com recorda Jaumà, "van suposar un canvi de rumb en la literatura, en el pensament i, en general, en la cultura catalana. Ja amb el seu primer recull de poemes i amb els primers articles al Diario de Barcelona va aconduir els seus lectors des del floralisme historicista i rural de la Renaixença a la modernitat de la vida quotidiana a ciutat". Al llarg de poc més d'una hora, el poeta —a través de Jep Barceló— exposa les seves vivències, somnis i ideari. Nascut a Barcelona el 1860, Joan Maragall és considerat avui una figura cabdal de les lletres, i especialment de la poesia, del canvi de segle XIX al XX.

Per a més informació, cliqueu a l'enllaç.

Data de publicació: Dijous, 01 Juny 2023
  • Comparteix