Tornar

Mart: l’última frontera?

Mart: l’última frontera?

Dos debats emmarcats en l’exposició del CCCB per analitzar les grans qüestions de l’exploració espacial i la colonització del planeta roig.

Fins a l’11 de juliol, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ens convida viatjar a Mart. Ho fa amb l’exposició Mart, el mirall vermell, la qual des d’un punt de vista científic i artístic ens presenta aquest planeta com un objecte d’estudi, una inesgotable font d’imaginació i un possible destí de la humanitat. Per parlar de l’exploració de l’espai i la colonització d’un món tan inhòspit com el planeta roig, el CCCB ha organitzat els debats Mart: l’última frontera? Els dies 5 i 6 de març hi tindran lloc les dues últimes converses del cicle.

Estudiar Mart ens permet entendre molts aspectes de la Terra. Així es podrà comprovar en el debat del 5 de març, Assaig, on tres ponents de primera línia en el seu camp de recerca presentaran el planeta roig com un lloc idoni per a l’especulació científica. El seu entorn erm i les condicions extremes el fan un possible laboratori on trobar respostes a grans preguntes que planteja l’actual crisi climàtica. Des de la seva experiència, el físic i enginyer aeroespacial Miquel Sureda, l’astrofísica Mariona Badenas i la filòsofa Laura Benítez, debatran quins experiments podem fer i quines respostes podem trobar a Mart. Una conversa moderada per l’expert en exoplanetes Ignasi Ribas.

El 6 de març, la sessió Cosmos ens porta una conversa entre els astrofísics Xavier Luri i Carme Jordi. Ambdós participen en la missió Gaia, un satèl·lit de l’Agència Espacial Europea que recull dades d’un miler de milions d’estrelles per construir el mapa més detallat i precís de la Via Làctia, la nostra galàxia. Gaia resoldrà molts dubtes sobre l’estructura, formació i evolució de la galàxia. Al seu torn, l’exploració de Mart ens permetrà obtenir respostes sobre l’existència de vida en altres planetes. No obstant això, seguiran existint grans qüestions no resoltes sobre l’univers. Xavi Luri i Carme Jordi intercanviaran punts de vista sobre el futur de l’estudi del cosmos i el paper de la tecnologia en l’astronomia de les pròximes dècades.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimarts, 02 març 2021
  • Comparteix