

La Mercè esdevé un gran aparador del talent musical local
L'aposta d'enguany pel talent de casa convertirà la Mercè en un gran aparador de la música local. Artistes consagrats i emergents, repartits entre les programacions del BAM Festival, el BAM Cultura Viva i Música Mercè, oferiran un centenar de concerts, part dels quals es podran seguir a la xarxa o mitjançant betevé.
Els concerts s'organitzen en catorze espais distribuïts per la ciutat entre el 24 al 27 de setembre, en horaris de matí, migdia i vespre. Les activitats s'acabaran a les 22 h, els espais tindran aforaments reduïts per garantir la distància de seguretat, s'hi exigirà l'ús de mascaretes i caldrà fer una reserva per assistir-hi de manera presencial. Les retransmissions del mitjà de comunicació oficial de la Mercè, betevé, i el material audiovisual que es posarà a disposició de la ciutadania mitjançant el web de la Mercè garantiran que el màxim nombre de persones pugui gaudir de les activitats sense necessitat de desplaçar-se.
Bona part dels grups i artistes programats són barcelonins i catalans, en sintonia amb una edició de la Mercè que té un caràcter més íntim del que és habitual i que centra l'atenció en el talent més proper. De tota manera, la programació inclou també noms i projectes sonors que procedeixen de la resta de l'Estat o fins i tot de l'estranger. A les fotos podeu veure les imatges creades per Reskate Studio per il·lustrar les activitats musicals de la Mercè.
Artistes de tota mena (des del trap fins a la música simfònica, tots amb una elevada representació femenina) amb base a la ciutat o a la resta de Catalunya formen el gruix d'una programació que potser enguany no podrà incorporar concerts multitudinaris com els de l'avinguda Maria Cristina o la platja del Bogatell però que, en canvi, incorpora nous espais singulars de la ciutat que van des del Teatre Grec, al Recinte del Camp Nou, passant pel Park Güell, els Jardins del Doctor Pla i Armengol o La Model, entre altres.
Les entrades per assistir als concerts de manera presencial són, com sempre, de caràcter gratuït, però s'hauran de reservar mitjançant el web lamerce.barcelona o l'aplicació per a mòbil Mercè 2020 a partir dels dies 8 de setembre (BAM i BAM Cultura Viva) i 9 de setembre (Música Mercè) durant el matí. Cada ciutadà amb un correu electrònic vàlid podrà formalitzar una reserva cada dia de dues localitats en el cas del BAM, cinc en el cas del BAM Cultura Viva i dues en el cas dels concerts de Música Mercè.
El Festival BAM
Així doncs, la producció catalana serà la majoritària en un festival Barcelona Acció Musical (BAM) amb 39 grups programats (dels quals 20 són locals), que torna a ser aparador de les músiques emergents i que, a més d'escenaris com ara la plaça de Joan Coromines, el Fòrum BAM o l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, incorpora espais nous com La Model i la Casa de l’Aigua de Nou Barris. Per aquests escenaris passaran artistes com la cantant i teclista de Piera Marina Herlop o la banda barcelonina de pop experimental Wesphere, la barreja de flamenc i sons urbans de l'artista de Santa Coloma de Gramenet Queralt Lahoz o la pianista i cantant de Sabadell Lu Rois, a més de la música d'arrel i experimental d'Arnau Obiols, la veu de la cantant de Vic Núria Graham o l'experimentació electrònica (aquests són tota una novetat) dels barcelonins B1NO i els seus col·laboradors, entre els quals la mateixa Graham.
Za! i la Transmegacobla col·laborant amb les Tarta Relena, la veu a descobrir de la cantant i pianista Meritxell Neddermann i el punk dels barcelonins Sandré i el seu nou Ave Muñón seran també part de la programació del BAM Festival, on també trobareu molts i molt interessants artistes de l'Estat, entre els quals el toledà Victor Herrero, que presenta el disc Hermana, l'electrònica futurista i flamenca dels andalusos Califato ¾, el folk electrònic de l'inclassificable Rodrigo Cuevas o el pop infal·lible dels mallorquins Da Souza, per esmentar-ne només alguns.
Encara que el talent local sigui el centre de la proposta, el BAM Festival inclou també artistes internacionals especialment engrescadors, entre els quals la tunisiana Emel Mathlouthi, el hip-hop dels londinencs House of Pharaon o la combinació de jazz, house i hip-hop amb tocs africans del quartet francès resident a Londres Neue Grafik Ensemble. Són només alguns noms d'una programació encara més extensa que hauríeu de repassar si us agrada descobrir propostes sonores encara allunyades del mainstream.
El BAM Cultura Viva torna a Fabra i Coats
Enguany, torna a la programació de la Mercè el BAM Cultura Viva, que s'instal·la un cop més al recinte de Fabra i Coats amb una programació creada per col·lectius artístics de la ciutat. Amb aforaments reduïts i un caràcter més íntim i acollidor, el BAM Cultura Viva torna a proposar-nos una Fira del Disc Independent que ja és un clàssic, a més de concerts d'una gran diversitat d'estils (des del pop, fins a la música urbana i la world music, passant pel jazz i els sons experimentals). I és que, en sintonia amb l'edició d'enguany de la Mercè, el BAM Cultura Viva esdevé un aparador de talent de casa. Veniu al recinte de Sant Andreu i podreu escoltar artistes i projectes sonors com els de Jorge Viñals (VISE), a més de gaudir del hip-hop en clau de dona de Las Ninyas del Corro, la recepta musical i teatral dels SAffrAn!, l'electrònica en directe dels Pivot o la barreja de tradicions sonores de Hamsa Hamsa, entre molts altres.
Finalment, els escenaris del Teatre Grec, el recinte del FC Barcelona, els Jardins del Doctor Pla i Armengol, la plaça Major de Nou Barris, el Fòrum Espai Mediterràniament, l’aparcament del Complex Esportiu Municipal de la Mar Bella i el Park Güell acolliran actuacions de Música Mercè, que aposta clarament per sons de quilòmetre zero. El programa inclou prop de 50 concerts, alguns de tan especials com el retrobament de Maria del Mar Bonet amb la guitarra de Toti Soler, la presentació del nou disc del veterà Quico Pi de la Serra o les actuacions del cantautor de Solsona Roger Mas.
Rumba, cançó, jazz i molt més
Renovadors de la rumba com Joan Garriga, rumberos de tota la vida com els Sabor de Gràcia o experiències de fusió com les de Calima o Pantanito formaran part de la programació amb artistes de culte com Enric Montefusco o la sempre aplaudida Maria Rodés, que ens parla d'unes bruixes i fetilleres condemnades pel fet de ser dones lliures.
Les músiques urbanes de Paula Peso, la música inclassificable dels Seward, els nous treballs dels Brighton 64 o de Miqui Puig, el rap valencià de Jazzwoman o la música queer de Las Bajas Pasiones integren també una programació en la qual no falten des de nous projectes com Tarquim (del músic Pau Vidal, de The Gramophone All Stars) a grans homenatges com el que coneguts músics dedicaran al desaparegut Xavi Turull, un dels pares de l'anomenat "so Barcelona".
Lídia Pujol, Magalí Saré, Sebastià Gris, Anna Andreu, Ferran Palau o Joan Isaac actuant amb Sílvia Comes formen part de la programació de cançó del Música Mercè, que també acollirà moments de jazz tan especials com la interpretació, a càrrec del trompetista Ray Colom i la formació simfònica del projecte de joves músics Vozes, del mític disc de Miles Davis Sketches of Spain, tot un tour de force per al trompeta titular.
Els ritmes més nous tindran el seu espai a la programació, per la qual passaran la jove Suu i les músiques urbanes de Lildami. Més noms? Des del mític grup de hardcore Unfinished Sympathy fins a la cantant de Mallorca Maika Makovski, passant per La Sra. Tomasa, Gertrudis, Myriam Swanson o la Fundación Tony Manero, entre altres.
Com sempre, la plaça Major de Nou Barris serà territori simfònic, amb les actuacions, els dies 24, 26 i 27, de la Banda Municipal de Barcelona, l’Orquestra i Cors del Gran Teatre del Liceu i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).
I els clàssics concerts de les emissores de ràdio? Enguany, també amb aforaments limitats i distància de seguretat, es faran a l'Anella Olímpica, recollint l'herència dels primers macroconcerts de la Mercè a Montjuïc que, els anys 80, va acollir l'aleshores anomenada "recta de l'Estadi".
Recordeu que tots els concerts requereixen reserva i que una part es podran veure retransmesos per betevé o mitjançant el web de la Mercè. Si voleu consultar la programació completa, entreu al web de la Mercè 2020.