Tornar

Spherium

Més enllà del Sistema Solar

El planetari del CosmoCaixa presenta Spherium, un nou programa de dibuixos animats que ens durà de viatge per l’espai.

El Sol és la nostra estrella. Al seu voltant orbita la Terra i els altres planetes del Sistema Solar: Mercuri, Venus, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. La Via Làctia, la galàxia que ens acull, s’estima que té entre 100 i 400 mil milions d’estrelles. I si anem encara més enllà, a l’Univers es troben uns quants centenars de milers de milions de galàxies. Davant d’aquestes xifres, el nombre de planetes que existeixen és, per tant, ingent, la qual cosa fa probable que existeixi vida en altres mons, encara que no ho hàgim constatat mai. Ara, el CosmoCaixa ens convida a viatjar a altres planetes més enllà del nostre Sistema Solar a través de la projecció d’animació 2D Spherium, que es podrà gaudir al seu planetari a cúpula completa.

Produït pel Planetari de Madrid en col·laboració amb "la Caixa", Spherium narra la història de dos personatges que abandonen el seu planeta a la cerca d’un nou món on poder viure. A bord d’una nau dotada d’intel·ligència artificial, l'Alia i en Len exploren l’espai i porten a l’audiència a descobrir planetes de característiques ben diferents. Molts d’aquests són planetes extrasolars (de sistemes solars diferents del nostre) que han estat descoberts en les darreres dècades. El seu objectiu és clar, trobar un planeta de condicions similars a les de la Terra que permetin contenir vida tal com la coneixem.

El primer planeta extrasolar es va descobrir l’any 1988. Des d’aleshores fins a l’actualitat, el nombre de descobriments ha crescut a mesura que han millorat les tècniques de detecció i avui se’n coneixen més de 4800. Però, quants d’aquests reuneixen les condicions òptimes per acollir vida? Pocs. Per trobar un planeta d’aquestes característiques, cal cercar-lo en l’anomenada zona d’habitabilitat estel·lar, un rang de distàncies del planeta a la seva estrella dins el qual la radiació i la lluminositat no són ni massa altes ni massa baixes, de manera que permetin la presència d’aigua líquida en la superfície. Aquesta zona habitable ve determinada pel tipus d’estrella i la fase del seu cicle vital. A més, també cal que el planeta tingui una mida ni massa gran ni massa petita i sigui rocós, entre altres factors.

Aconseguiran l’Alia i en Len de trobar un nou lloc on viure entre l’enorme diversitat de planetes de l’univers? Quins altres descobriments faran al llarg del seu viatge espacial? Descobriu-ho al planetari del CosmoCaixa. Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 15 Setembre 2021
  • Comparteix