Tornar

Una imatge de la funció amb el protagonista vestint una faixa

Una mirada a la identitat de gènere des de l'escenari

Una sala del barri del Farró acull un muntatge teatral signat pel dramaturg mallorquí Sebastià Portell que denuncia la transfòbia i el masclisme.

Qui determina si som homes o som dones? Ens hem d'adscriure necessàriament a un gènere o un altre? S'ho pregunta un muntatge teatral que es titula Transbord, que es pot veure aquests dies al Teatre de la Gleva i que va ser seleccionat dins la línia de teatre de text a la darrera convocatòria de coproduccions del Teatre Principal de Palma de Mallorca. El signa l'escriptor i dramaturg Sebastià Portell i el dirigeix Miquel Górriz.

L'espectacle se centra en la transició de gènere d'un jove anomenat Pol, un procés que en aquest muntatge acaba convertint-se en una mena de laberint des del punt de vista burocràtic, però també social. 

En aquest text que porten a escena Marc Joy i Assun Planas, l'autor denuncia les actituds transfòbiques i ataca les visions del patriarcat en qüestions de gènere, però no ho fa oferint respostes fàcils ni plantejant punts de vista maniqueus, sinó tractant un tema que encara és tabú per a moltes persones des d'una perspectiva desacomplexada i apostant de manera decidida per la joia de viure i les segones oportunitats.

Tot plegat constitueix un qüestionament de la suposada solidesa de la identitat de gènere de les persones que es basa tant en la relació i el joc escènic entre els personatges protagonistes com en les paraules, de vegades esbojarrades, però sovint d'una gran lucidesa, del Pol. 

Si penseu que el binarisme de gènere és només una convenció i voleu reflexionar sense maniqueismes sobre un tema de la màxima actualitat, veniu a veure Transbord, però abans consulteu tota la informació sobre les representacions al web del Teatre de la Gleva.

Data de publicació: Dijous, 25 novembre 2021
  • Comparteix