Tornar

Fotografia de Lucien Clergue corresponent al rodatge de la pel·lícula El testament d'Orfeu, de Jean Cocteau, amb Picasso, Luis Miguel Dominguín, Jacqueline Roque i Lucía Bosé

El Museu Picasso presenta programació

La institució anuncia cinc grans exposicions pel 2022 i aposta per enriquir la seva inscripció en l’espai social.

El Museu Picasso ha presentat en roda de premsa les principals novetats pel 2022 i en part, també, pel 2023, coincidint amb el 50è aniversari de la mort del pintor Pablo Picasso i el 60è de la inauguració del seu llegat museístic a Barcelona.

L’anunci arriba en un moment marcat per la crisi sanitària en què el Museu Picasso, sota la direcció d’Emmanuel Guigon, planteja una relectura del seu projecte científic i cultural i de la seva relació amb els seus destinataris actuals i futurs basada en la identitat, la particularitat i la unicitat de les seves col·leccions, així com en l’originalitat i la idoneïtat de la seva programació.

Del 5 d’abril al 4 de setembre s’hi exhibirà Picasso projecte blau, una mostra comissariada per Reyes Jiménez centrada en els estudis científics realitzats a les obres de l’època blava de la col·lecció del Museu. L’exposició inclourà el dibuix El cec, del 1903, recentment adquirit per l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta exposició en tindrà una de paral·lela a Madrid, La formación del joven Picasso, sobre els estudis científics centrats en les peces primerenques de l’artista.

Del 16 de juny al 20 d’octubre coexistiran dues exposicions vinculades als arxius de Brigitte Baer (1926-2005), d’una banda, i de Lucien Clergue (1934-2014), de l’altra. Brigitte Baer. Picasso i els gravats estarà dedicada a la tasca de l’autora del catàleg raonat de Picasso. La mostra donarà protagonisme a l’esquelet i a la historicitat del seu arxiu, i donarà a conèixer el seu mètode de treball –minuciós, exquisit i intel·ligent– a través de manuscrits, anotacions, correspondència i diverses fitxes catalogràfiques i fotografies d’obres de l’artista. Per la seva part, l’exposició Lucien Clergue. Encontres amb Picasso il·lustrarà alguns aspectes inèdits de la vida privada del pintor per mitjà d’una selecció d’imatges, d’entre les 600 que formen el seu fons.

El 22 de setembre s’encetarà un projecte d’art contemporani proposat per la historiadora de l’art Androula Michael. L’autor camerunès Barthélémy Toguo, en residència al Museu, s’impregnarà de l’univers Picasso i crearà obres sorgides d’aquest diàleg. Les peces que en surtin, juntament amb un possible conjunt d’obres prèvies de la seva autoria, conformaran una exposició que enfortirà el projecte social de la institució.

L’any es clourà amb l’obertura, el 17 de novembre, d’una excepcional exposició patrimonial consagrada al galerista, amic i biògraf de Picasso, Daniel-Henry Kahnweiler. La mostra serà possible gràcies a un préstec excepcional del Centre Pompidou de París i de diverses col·leccions privades de Catalunya.

Data de publicació: Dimecres, 09 Febrer 2022
  • Comparteix