
Nit entre ratpenats
Un taller a la caiguda del sol per descobrir la biologia i l’ecologia d’aquests mamífers voladors.
A l’estiu, tota cuca viu... i pica. Durant els mesos càlids, els mosquits i altres insectes poden fer-nos la nit impossible, però podria ser pitjor si no comptéssim amb certs aliats. De dia, els ocells posen a ratlla les poblacions d’insectes i de nit, els no tan coneguts ratpenats fan la seva feina. I a la ciutat també. Per descobrir la fauna de ratpenats de Barcelona, els seus hàbits i la seva funció en l’ecosistema, l’Aula Ambiental Bosc Turull ha organitzat La nit dels ratpenats el dimecres 5 de juny, una activitat conduïda per la Fundació World Nature.
S’estima que a Catalunya hi viuen unes trenta espècies de ratpenats, de les quals, deu es poden trobar a Barcelona, tant a les seves zones verdes com a les totalment asfaltades i edificades. Com el gos, l’elefant o l’ésser humà, els ratpenats són mamífers, però les seves característiques els fan ben particulars dins d’aquest grup. Per començar, són alats i voladors. Es tracta de l’únic grup dins els mamífers que s’han adaptat completament al medi aeri i ho han fet al llarg de l’evolució seguint un camí independent al dels ocells, a partir d’ancestres diferents (això és el que en biologia es coneix com convergència evolutiva).
Un altre tret característic dels ratpenats és el seu mecanisme de localització a l’espai. No es guien per la vista; es tracta d’animals fonamentalment nocturns (tot i que n’hi ha de diürns) i malgrat tenir ulls, no hi veuen. Al llarg del seu procés evolutiu, han desenvolupat un sofisticat i precís sistema d’ecolocalització, basat en l’emissió i recepció d’ultrasons, que els permet ubicar-se, percebre l’entorn i caçar les seves preses. Aquestes i altres característiques els han atorgat un èxit evolutiu que s’ha traduït en una colonització de l’espai aeri d’arreu i una biodiversitat global de més de 1.200 espècies.
¿Fascinant, no? Si voleu conèixer més, no us perdeu el taller nocturn al Bosc Turull. Més informació en aquest enllaç.