Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Imatge d'un ratpenat

La nit dels ratpenats a Collserola

Una jornada familiar vespertina per conèixer de prop els secrets d’aquests mamífers voladors.

Volen, són cecs, es guien amb un sistema de sónar i no tenen plomes ni bec ni ponen ous. Són els ratpenats, els mamífers que sobrevolen silenciosament els nostres caps durant les nits, uns animals fascinants i alhora força desconeguts per molta gent. Per conèixer-los millor, el Museu de Ciències Naturals de Granollers organitza a una pila de localitats catalanes La nit dels ratpenats, una iniciativa que enguany arriba a la seva catorzena edició. El divendres 13 de juliol, l’activitat arriba a la Serra de Collserola per acostar a tothom interessat aquests éssers sorprenents.

A Catalunya hi viuen 29 espècies diferents de quiròpters (així és com anomenen als ratpenats els científics i les científiques). Aquesta és una petita part del total de 1.100 espècies que trobem a tot el món, però les seves poblacions són prou abundants com per deixar-se veure pràcticament per tot el territori des de que el sol comença a declinar. Tant és així que els ratpenats sempre han estat presents a la cultura popular i, fins i tot, s’han utilitzat amb criteris ornamentals, simbòlics o estètics en monuments, obres d’art, a la literatura o, sense anar més lluny, en l’antic escut de Barcelona.

Però què en sabem de la seva biologia i del paper que ocupen els quiròpters als ecosistemes? Per descobrir-ho, la jornada programa un seguit d’activitats que s’adrecen a públics de totes les edats: un espectacle infantil, una xerrada divulgativa per conèixer com s’estudien aquests animals i un passejada nocturna per rastrejar la seva activitat amb l’ús de detectors d’ultrasons. Tot plegat al voltant dels ratpenats, altrament anomenats muricecs, voliacs, ratapinyades i de desenes d’altres maneres.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimarts, 10 juliol 2018
  • Comparteix