Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Noctiluca

Noctiluca

Un espectacle familiar sobre els éssers vius que produeixen llum en plena foscor.

Sovint, la natura supera la fantasia. Un fenomen natural que sol generar una gran fascinació és la capacitat de certs organismes de generar llum pròpia. A aquesta capacitat se l’anomena bioluminescència i és més freqüent del que puguem creure, sobretot en aquells ambients on domina la penombra. Sobre aquest tema, el CosmoCaixa acull els caps de setmana del 6 al 28 de febrer l’espectacle familiar Noctiluca. La bioluminescència a escena.

Quan parlem de bioluminescència un dels principals éssers que ens passa pel cap és la cuca de llum. Les femelles d’aquests insectes del grup dels escarabats tenen un òrgan al seu abdomen especialitzat per produir llum que utilitzen per atraure els mascles durant la nit i aparellar-se. De vegades ho fa tota la població al mateix temps i això dona lloc a un sorprenent espectacle nocturn enmig de la natura. Dins d’aquest òrgan es produeix una reacció química on una proteïna anomenada luciferina s’oxida gràcies a la intervenció d’un enzim, de nom luciferasa, i això genera la bioluminescència. Per cert, el nom d’ambdues molècules prové de «Llucifer», que significa «portador de llum».

El terme «cuca de llum» inclou a més de 1900 espècies de tot el món pertanyents al mateix grup taxonòmic. Però aquests no són els únics éssers capaços d’oxidar la luciferina per generar llum; el mateix procés es dona en pràcticament tots els regnes d’éssers vius. El mar és un dels medis on abunda la bioluminescència, particularment en les seves profunditats, on no arriben els rajos del sol i la foscor és constant. Peixos, meduses, cefalòpodes i tota mena d’organismes han recorregut a la llum per trobar amb qui reproduir-se, atraure les seves preses, comunicar-se o, fins i tot, defensar-se d’un depredador. I no només els animals poden ser luminescents; també existeixen fongs, bacteris i altres organismes microscòpics amb aquesta propietat.

Noctiluca és el títol de l’espectacle que us permetrà descobrir aquest al·lucinant món de llums i colors, i també és el nom d’una espècie de microorganisme aquàtic les poblacions del qual, de vegades, proliferen fins al punt d’il·luminar la superfície del mar.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimecres, 03 Febrer 2021
  • Comparteix