Tornar

Residus a la platja del Somorrostro

On van els residus?

Una exposició i una xerrada per prendre consciència del cicle de vida de les deixalles i reduir el seu impacte.

Durant un temporal, la mar torna a la platja part de la brossa que hi aboquem. La sorra queda coberta d’una capa de residus de tota mena, amb una elevada proporció de plàstics, però això no és res comparat amb la ingent quantitat de deixalles que els ecosistemes naturals (marins i terrestres) arriben a acumular. Els residus presents a la platja i altres entorns naturals posen en evidència una mala gestió i una manca de consciència ambiental. Per això, la Biblioteca Fort Pienc acull fins al 13 de març l’exposició On van els residus?, que es complementa amb la xerrada Treu-te el plàstic del cap, el dilluns 1 de març.

En una bona gestió dels residus, la ciutadania juga un paper clau. Són les persones les responsables de llençar la brossa allà on toca, però també cal tenir en compte que un contenidor no és un forat negre. Lluny de desaparèixer, les deixalles passen per tota una sèrie de processos. Algunes es reciclaran i s’allargarà el seu cicle de vida; altres, en canvi, acabaran per sempre en un abocador, amb l’impacte ambiental que això comporta. L’exposició visibilitza aquests processos amb l’exemple de vuit residus diferents alhora que posa en valor l’alternativa del reciclatge i els seus beneficis ambientals, econòmics i socials. Tanmateix, la mostra deixa clar que el millor residu és el que no es produeix, i en aquest sentit, no només ens cal consciència a l’hora de llençar, sinó també a l’hora de comprar per fer-ho de manera responsable.

Quant a la xerrada, l’Aula Ambiental de la Sagrada Família presentarà algunes alternatives per apartar bona part dels plàstics de les nostres vides. El plàstic és un material lleuger i molt versàtil. La seva vida útil pot ser molt efímera (la d’un embolcall, per exemple), però la seva persistència al medi natural dura dècades, fins i tot segles. A més, a la natura, sol fragmentar-se en parts cada cop més petites fins a convertir-se en l’anomenat microplàstic, el qual pot incorporar-se fàcilment a la cadena tròfica. El seu impacte ambiental és enorme i mereix un èmfasi especial per tal de reduir-lo. A la conferència es compartiran idees per combatre aquest problema global amb les nostres accions quotidianes.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 24 Febrer 2021
  • Comparteix