Tornar

Els protagonistes de l'òpera de Txaikovski retratats abraçats en la imatge que anuncia les representacions

Òpera i videoart obren la temporada del Liceu

La creació de Txaikovski Eugene Onegin i una instal·lació site-specific creada per al Saló dels Miralls per Lolo & Sosaku, primeres cites al Gran Teatre de la Rambla.

Un dels grans títols del romanticisme rus marca l'inici de la temporada operística al Gran Teatre del Liceu, on veurem un muntatge dirigit musicalment per Josep Pons i una posada en escena produïda per la Den Norske Opera d'Oslo i el Teatro Real de Madrid que firma el director d'escena alemany Christof Loy.

Aquesta versió d'Eugene Onegin, amb una escenografia de Raimund Orfeo Voigt, fuig de la visió més tradicional de la història i aposta per un minimalisme en escena que posa l'accent en el món interior dels personatges. Així, l'obra constitueix una mena de viatge íntim als racons més amagats de la ment humana.

Es basa en una obra d'Aleksandr Puixkin, el gran nom del romanticisme rus, representant d'una generació de joves tan lliurats a l'amor com a la depressió. El mateix autor va morir l'any 1837, quan estava en el millor moment de la seva carrera, víctima d'un duel amb un home que havia ofès la seva esposa.

Entre els personatges principals, una Tatiana Larin que encarna a una jove camperola aficionada a les novel·les que s'enamora de l'Eugene Onegin protagonista, un noble que no sabrà copsar la bellesa interior de la noia, ja que està permanentment encegat per les aparences.

Les sopranos Svetlana Aksenova i Kristina Mkhitaryan s'alternen en el paper de Tatiana, mentre que el d'Eugene Onegin recau, alternativament, en Audun Iversen i Iurii Samoilov.

Quan aneu a veure aquesta obra (o en un altre moment) recordeu que, del 27 de setembre fins al 15 d'octubre, al Saló dels Miralls del Gran Teatre, com a part del cicle Liceu de les Arts, teniu una instal·lació especialment creada per aquest espai que va a càrrec de Lolo & Sosaku, una parella d'artistes barcelonins (un d'origen argentí i l'altra d'origen japonès) especialitzada a produir instal·lacions sonores i amb moviment que sovint conviuen amb música electrònica.

En la creació que presenten al Liceu (no és el primer cop que treballen al Gran Teatre), Lolo & Sosaku ens parlen de l’atemporalitat del so i sobre com alguns objectes poden vibrar malgrat mostrar-se en un estat d'inactivitat aparent. Concert i videoart es combinen en una experiència artística en la qual el públic forma part del procés creatiu. 

Si no us voleu perdre una de les obres més conegudes de Txaikovski ni les propostes artístiques de Lolo & Sosaku, feu cap al Liceu, però abans consulteu tota la informació al respecte en aquest enllaç i en aquest altre.

Data de publicació: Divendres, 22 Setembre 2023
  • Comparteix