Tornar

L'actor protagonista retratat en un muntatge fotogràfic amb un Pasolini adolescent

Passolini per a joves

L'actor Oriol Genís i el músic Pau de Nut porten a escena textos de l'autor italià adreçats a la joventut, en el muntatge No hi ha fills innocents.

Explicava el mateix Pier Paolo Pasolini que un dels millors períodes de la seva vida va ser quan, l'any 1943, per oferir ensenyament als nens i nenes que no podien anar a estudi a causa de la guerra, va muntar una petita escola improvisada que va funcionar uns pocs anys. No és estrany, vista aquesta experiència, que en els últims anys Pasolini escrivís uns textos adreçats en part als i a les joves, una obra inconclusa (l'autor va ser assassinat mentre ho escrivia) que, del 7 de maig al 2 de juny, porten a escena a la Sala Àtrium l'actor Oriol Genís (a la imatge, en un muntatge fotogràfic amb un jove Pasolini) i el músic Pau de Nut.

És No hi ha fills innocents, un muntatge sobre el Gennariello, text de Pasolini adreçat a un adolescent fictici que li serveix per adreçar-se al conjunt de nois i noies de la seva edat. El text és part de les anomenades Cartes luteranes, escrits dels últims temps de l'autor en els quals es mostra especialment crític amb la societat i el món, transformat pels nous mitjans de comunicació de masses, en el qual viu.

Entre aquestes Cartes luteranes hi havia aquest Gennariello amb el qual Pasolini s'adreça a les persones joves per tal d'obrir-los els ulls sobre la naturalesa autèntica del món adult del qual es disposen a formar part. En aquest "tractadet pedagògic", com ell mateix li deia, els adverteix, especialment, sobre les trampes que suposen l'homologació, les modes i el conformisme.

Pasolini convida de fet els seus lectors i lectores joves a dessacralitzar-ho tot, a faltar-li al respecte als sentiments establerts i a desfer-se del laïcisme consumista en què ha caigut la societat actual.

Aquest i altres materials escrits de Pasolini serveixen a Oriol Genís per confegir un muntatge amb música en viu i amb dramatúrgia i direcció de Mia Parcerisa, en el qual les veus de l'autor i de l'intèrpret es combinen, es barregen i es contradiuen en una peça escènica que és tant la posada en escena del llegat de Pasolini com, un llegat de l’Oriol Genís actor al públic que el ve a veure.

Si voleu sentir com Pasolini s'adreçava als més joves, veniu a veure Oriol Genís i Pau de Nut a No hi ha fills innocents, però abans consulteu al web de la Sala Àtrium tota la informació sobre el muntatge.

Data de publicació: Dimarts, 07 maig 2024
  • Comparteix