
Es pot modificar l’expressió de l’ADN?
Una conferència sobre com l’epigenètica pot jugar un paper important en les malalties no transmissibles.
La Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC) ha organitzat en el marc de la Secció Segona de biologia i biotecnologia la conferència L’epigenètica en la salut i en la malaltia. Serà una sessió pública extraordinària impartida pel professor Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i catedràtic de Genètica a la Facultat de Medicina de la UB. Es celebrarà al Saló d’actes de la RAFC el dilluns 20 de febrer a les 19h, i es podrà seguir de manera presencial o en línia al canal de YouTube de l’Acadèmia.
Aquesta xerrada, que serà moderada per Montserrat Baiget, acadèmica numerària i presidenta de la Secció Segona de la RAFC, parlarà de l’epigenètica, és a dir, de les modificacions de l’ADN que no canvien aquesta seqüència, però que poden afectar a l’expressió genètica. L’epigenoma és la informació epigenètica global d’un organisme, i comprèn tots els elements químics que s’agreguen a l’ADN, però no hi formen part d’una manera directa. Aquesta adhesió provoca que certes influències de l’ambient com la dieta, l’exposició a agents contaminants o l’estil de vida puguin afectar a com s’expressa la nostra genètica.
Els estats epigenètics juguen un paper important en la patogènesi de les malalties no transmissibles, com les cardiovasculars, els càncers, les respiratòries cròniques o la diabetis. Els principals mecanismes en epigenètica són la metilació de l’ADN, la modificació de les histones, el micro ARN i el posicionament del nucleosoma. El mesurament de canvis en aquests elements mitjançant biomarcadors epigenètics permeten identificar quines persones es troben en risc d’aquestes malalties. Una detecció precoç possibilita l’oportunitat d’establir estratègies preventives amb modificacions en la dieta l’estil de vida.
Tots aquests aspectes i els darrers avenços d’aquest àmbit es podran conèixer en la xerrada. Més informació de la conferència en aquest enllaç.