Tornar

Carmen García-Comas
Marta Villegas, al centre de la imatge
Elvan Böke

Un treball sobre la recuperació de la biodiversitat marina, Premi Ciutat de Barcelona de Ciències ambientals i de la terra

Té per nom Post-extinction recovery of the Phanerozoic oceans and biodiversity hotspots, i el jurat n'ha valorat la integració de diverses disciplines en un nou model conceptual.

El jurat integrat per Esther Garcés (presidenta), Paula Bruna, Marina Monsonís, Santiago Giralt i Valentí Sallarès ha acordat per majoria atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Ciències Ambientals i de la Terra a l’investigador Pedro Cermeño i la investigadora Carmen García-Comas de l’Institut de Ciències del Mar CSIC, pel treball Post-extinction recovery of the Phanerozoic oceans and biodiversity hotspots. El treball proposa un canvi de paradigma en el coneixement de l’evolució i la recuperació de la biodiversitat marina després de les extincions en els darrers 500 milions d’anys. Se n'ha valorat especialment la integració de diverses disciplines en un nou model conceptual. Així mateix, el jurat ha volgut atorgar una menció especial als investigadors Aljoša Slameršak i Giorgos Kallis, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), pel treball Energy requirements and carbon emissions for a low-carbon energy transition, per les seves implicacions socioeconòmiques i polítiques i el compromís científic amb la transició energètica en el marc del canvi global.

També s'ha fet públic el Premi Ciutat de Barcelona 2022 de Ciències experimentals i tecnologia. En aquesta categoria, el jurat integrat per Sergi Jordà (president), Ulises Cortés, Oyidiya Oji, M. Pau Ginebra i Pep Vidal ha acordat per majoria atorgar-lo a la investigadora Marta Villegas, del grup Life Sciencies – Text Mining del Barcelona Supercomputing Center, per la construcció i el desenvolupament dels models de processament de llenguatge natural per al català i el castellà, AINA i MarIA, respectivament, que representen un pas decisiu en la preservació del patrimoni lingüístic d’ambdues llengües en l’espai d’internet, així com un avenç en les tecnologies del llenguatge.

Pel que fa al Premi Ciutat de Barcelona 2022 en la categoria de Ciències de la vida, el jurat format per Anna Janic (presidenta), Jens Lüder, Elena Martínez-Fraiz, Guido Ramellini i Irene Lapuente l'ha concedit a la doctora Elvan Böke, pel treball titulat Oocytes maintain ROS-free mitocondrial metabolism by suppressing complex I, publicat a la revista Nature. Se'n destaca la contribució en el coneixement fonamental de la biologia cel·lular i l'impacte en la investigació sobre fertilitat femenina i que obre nous camins de recerca en diferents camps. També, l’originalitat i la solidesa de la investigació.

Consulteu aquí els Premis Ciutat de Barcelona literaris.

Consulteu aquí els Premis Ciutat de Barcelona d’Arquitectura, urbanisme i disseny; Educació, i Cultures populars i comunitàries.

Data de publicació: Dilluns, 30 Gener 2023
  • Comparteix