Tornar

El millor disseny de l'any serà una de les exposicions del 2022

Novetats als museus municipals per al 2022

L’Institut de Cultura presenta un avanç de les principals iniciatives, que inclouen accions conjuntes com 'la Nit dels Museus', 'in Museu' i 'Barcelona Dibuixa'.

L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) ha presentat en roda de premsa la nova temporada d’exposicions als museus municipals de la ciutat. Després d’un 2020 i 2021 complicats, els museus encaren l’any vinent amb la mirada posada a recuperar l’estabilitat i oferir al públic un ampli ventall d’exposicions i activitats.

D’entrada, es mantindran els programes d’activitats adreçats a tot tipus de públic, des dels infants de les escoles fins a la gent gran de les residències. I, sempre que les condicions sanitàries ho permetin, es recuperaran les activitats ja consolidades i que impliquen tota la ciutat, com Nit dels Museus, in Museu o Barcelona Dibuixa, amb l’impuls de la direcció d’Història, Memòria i Patrimoni de l’ICUB.

Es tracta d’activitats conjuntes centrades en el patrimoni que gaudeixen d’un gran predicament. És el cas de la Nit dels Museus, que el 2022 arribarà a la catorzena edició, amb accés gratuït fins a la una de la matinada un vespre del mes de maig. Abans se celebrarà in Museu, el primer dissabte de febrer, que oferirà la possibilitat d’accedir a espais habitualment restringits, com ara les reserves de col·leccions o els tallers de restauració de la mà de guies experts i de conservadors, restauradors, documentalistes i altres professionals.

A l’entorn del Festival Grec tindrà lloc Creació i Museus, una de les manifestacions més properes al camp de l’experimentació i el diàleg amb el patrimoni, fruit del maridatge artístic entre els museus i les seves col·leccions, d’una banda, i les fàbriques de creació, de l’altra. I a finals d’octubre serà el torn de Barcelona Dibuixa, una jornada farcida de tallers i activitats al voltant del dibuix per a totes les edats, dinamitzada per reconeguts professionals.

En el terreny de les exposicions, el 2022 s’estrenaran mostres amb temàtiques riques i variades que van des del bosc de textos i retrats de gran format de l’escriptor Primo Levi, a El Born CCM (del 29 d’abril al 26 de juny), fins als Reptes de l’habitatge a la Barcelona del segle XX, al MUHBA (de juny de 2022 a juny de 2023).

Durant la primavera, el Museu del Disseny acollirà Transgressions, una selecció de peces de ceràmica contemporània d’autor de nova adquisició, comissariada per Isabel Fernández; al costat de l’exposició anual del FAD El millor disseny de l’any, amb les obres finalistes en les diferents disciplines.

De l’11 al 27 de març es podrà visitar a L’Auditori Tot escoltant Gerhard, coincidint amb la cantata La Pesta. Es tracta d’una col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat que posarà el punt i final a l’any Robert Gerhard. Del març al juny tindrà lloc una exposició experimental gratuïta en el marc del projecte europeu Taking Care a l’espai annex Mostres de vitrina situat a la recepció del Museu Etnològic i de Cultures del Món del carrer de Montcada. Fruit de la residència d’artista de Narelle Jubelin l’any 2020 i en col·laboració amb l’artista Pedro Wonaeamirri, la mostra establirà un diàleg creatiu i discursiu contemporani entrecreuat sobre les col·leccions de les illes Tiwi que es conserven al museu.

Del 5 d’abril al 25 de setembre, el Museu Picasso presentarà L’època blava a la col·lecció, comissariada per Reyes Jiménez. I el mes de maig s’inaugurarà L’hort medieval del Monestir de Pedralbes, un projecte holístic sobre l’alimentació, la salut i la vida quotidiana de les dones a l’edat mitjana sota la direcció de M. Antònia Martí Escayol i Joan Solé. Per completar aquest repàs al primer semestre de 2022, el 16 de juny l’Arxiu Fotogràfic viatjarà fins a 1860 per documentar la monumentalitat i la innovació de la ciutat a Fotografia i modernitat en la Barcelona del s. XIX, comissariada per Núria F. Rius.

Data de publicació: Dilluns, 27 Desembre 2021
  • Comparteix