
Novetats als museus municipals per al 2022
L’Institut de Cultura presenta un avanç de les principals iniciatives, que inclouen accions conjuntes com 'la Nit dels Museus', 'in Museu' i 'Barcelona Dibuixa'.
L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) ha presentat en roda de premsa la nova temporada d’exposicions als museus municipals de la ciutat. Després d’un 2020 i 2021 complicats, els museus encaren l’any vinent amb la mirada posada a recuperar l’estabilitat i oferir al públic un ampli ventall d’exposicions i activitats.
D’entrada, es mantindran els programes d’activitats adreçats a tot tipus de públic, des dels infants de les escoles fins a la gent gran de les residències. I, sempre que les condicions sanitàries ho permetin, es recuperaran les activitats ja consolidades i que impliquen tota la ciutat, com Nit dels Museus, in Museu o Barcelona Dibuixa, amb l’impuls de la direcció d’Història, Memòria i Patrimoni de l’ICUB.
Es tracta d’activitats conjuntes centrades en el patrimoni que gaudeixen d’un gran predicament. És el cas de la Nit dels Museus, que el 2022 arribarà a la catorzena edició, amb accés gratuït fins a la una de la matinada un vespre del mes de maig. Abans se celebrarà in Museu, el primer dissabte de febrer, que oferirà la possibilitat d’accedir a espais habitualment restringits, com ara les reserves de col·leccions o els tallers de restauració de la mà de guies experts i de conservadors, restauradors, documentalistes i altres professionals.
A l’entorn del Festival Grec tindrà lloc Creació i Museus, una de les manifestacions més properes al camp de l’experimentació i el diàleg amb el patrimoni, fruit del maridatge artístic entre els museus i les seves col·leccions, d’una banda, i les fàbriques de creació, de l’altra. I a finals d’octubre serà el torn de Barcelona Dibuixa, una jornada farcida de tallers i activitats al voltant del dibuix per a totes les edats, dinamitzada per reconeguts professionals.
En el terreny de les exposicions, el 2022 s’estrenaran mostres amb temàtiques riques i variades que van des del bosc de textos i retrats de gran format de l’escriptor Primo Levi, a El Born CCM (del 29 d’abril al 26 de juny), fins als Reptes de l’habitatge a la Barcelona del segle XX, al MUHBA (de juny de 2022 a juny de 2023).
Durant la primavera, el Museu del Disseny acollirà Transgressions, una selecció de peces de ceràmica contemporània d’autor de nova adquisició, comissariada per Isabel Fernández; al costat de l’exposició anual del FAD El millor disseny de l’any, amb les obres finalistes en les diferents disciplines.
De l’11 al 27 de març es podrà visitar a L’Auditori Tot escoltant Gerhard, coincidint amb la cantata La Pesta. Es tracta d’una col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat que posarà el punt i final a l’any Robert Gerhard. Del març al juny tindrà lloc una exposició experimental gratuïta en el marc del projecte europeu Taking Care a l’espai annex Mostres de vitrina situat a la recepció del Museu Etnològic i de Cultures del Món del carrer de Montcada. Fruit de la residència d’artista de Narelle Jubelin l’any 2020 i en col·laboració amb l’artista Pedro Wonaeamirri, la mostra establirà un diàleg creatiu i discursiu contemporani entrecreuat sobre les col·leccions de les illes Tiwi que es conserven al museu.
Del 5 d’abril al 25 de setembre, el Museu Picasso presentarà L’època blava a la col·lecció, comissariada per Reyes Jiménez. I el mes de maig s’inaugurarà L’hort medieval del Monestir de Pedralbes, un projecte holístic sobre l’alimentació, la salut i la vida quotidiana de les dones a l’edat mitjana sota la direcció de M. Antònia Martí Escayol i Joan Solé. Per completar aquest repàs al primer semestre de 2022, el 16 de juny l’Arxiu Fotogràfic viatjarà fins a 1860 per documentar la monumentalitat i la innovació de la ciutat a Fotografia i modernitat en la Barcelona del s. XIX, comissariada per Núria F. Rius.