Tornar

Imatge del festival Model

Barcelona, capital mundial de l’arquitectura

La ciutat acollirà 10 instal·lacions físiques i més de 100 activitats per celebrar la primera edició del festival Model.

Del 5 al 15 de maig tindrà lloc la primera edició de Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona. L’esdeveniment està coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), i neix com a primera gran cita de la Capitalitat Mundial de l'Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona 2026.

Durant aquests deu dies, la ciutat serà la seu del debat internacional sobre l’espai públic, amb veus de renom que contribuiran a repensar la construcció de la ciutat. De fet, el certamen inicia la seva singladura a l’entorn de la idea de Re-Créixer i la intenció de debatre com volem imaginar, construir i habitar la ciutat del futur per fer front als reptes socials, polítics i climàtics del segle XXI des d’una perspectiva oberta, plural i multidisciplinar al voltant de l’urbanisme. El projecte té com a directores artístiques les arquitectes Eva Franch i Beth Galí i l’investigador cultural José Luis de Vicente, i compta amb diversos comissaris assistents: Ethel Baraona, Álex Giménez, Núria Moliner, Francesc Pla i Eva Serrat.

Un dels atractius de Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona seran les cinc instal·lacions efímeres i les cinc de realitat augmentada experimentals que es disposaran seguint, a mode de circuit, els 7 quilòmetres que fan de frontera entre Ciutat Vella i l’Eixample: Cuina urbana, a la plaça de Catalunya; La plaça al final del metavers, a la plaça de la Universitat; Arca de convivència, a la ronda de Sant Antoni; Revertir la piràmide, a la plaça d’Idrissa Diallo; Landlord Open House, al Paral·lel; Colon-itzar el Port de Barcelona, a l’estàtua de Colom; Ocupar el centre amb la paraula, a la plaça Reial; Memòria cronotòpica, al passeig de Lluís Companys; Queer de Triomf, a l’Arc de Triomf i Els auguris, a la plaça d’Urquinaona. Concebudes i desenvolupades per estudis d’arquitectura de la ciutat –en col·laboració amb artistes, paisatgistes i escoles–, les instal·lacions es convertiran en l'escenari de trobades i converses, debats, accions artístiques, actuacions musicals i àpats populars.

Entre els més de 120 participants d’arreu del món, el festival comptarà amb la presència i les idees d’arquitectes, escriptors, filòsofs, antropòlegs i pensadors establerts i emergents, que inclouen noms com Maarten Gielen (ROTOR), Carolyn Steel, Rafael Moneo, Carme Pinós, Reinier de Graaf (OMA), Amica Dall/Assemble, MAIO, Elizabeth Duval, Batlle i Roig, La Col, Cooking Sections, FLEXO Arquitectura, Camilla van Deurs, Jill Stoner, Ricky Burdett, Maria Rubert, Josep Maria Montaner, Peris+Toral, Anna & Eugeni Bach, Elisenda Solsona, Areti Markopoulou, Iñaki Carnicero o Carlos Ferrater, entre d’altres.

A l’entorn del festival s’ha programat un amplíssim ventall de propostes per a tots els públics, amb llenguatges i formats diversos, per afavorir la reflexió col·lectiva en un marc participatiu que convidarà els barcelonins i barcelonines a redescobrir la ciutat i a redescobrir-se també ells mateixos. Hi destaca una sèrie de debats que tindran lloc en espais emblemàtics de la ciutat, l’homenatge a Oriol Bohigas a l’Ateneu Barcelonès, la fira de Llibres Model a la plaça Reial, diverses exposicions –com 99+ imaginaris, a la Fundació Enric Miralles-, la segona edició del BARQ. Festival Internacional de Cinema d’Arquitectura de Barcelona i més d’un centenar d’activitats organitzades per entitats independents. Podeu consultar el programa sencer en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 26 Abril 2022
  • Comparteix