Tornar

Retrat de l'equip d'actors i actrius que han enregistrat aquest muntatge de radioteatre

Una princesa asteca a la Catalunya del S. XVI, a 'Bitácora de ida y vuelta 2'

Fa uns mesos, la Sala Fènix va reconvertir un muntatge escènic en un podcast. Era Bitácora de ida y vuelta que, ara, té una segona part amb una protagonista asteca tan real com reial. Escolteu-la en línia, quan vulgueu.

Bitácora de ida y vuelta va néixer com una mena de cabaret que firmaven Felipe Cabezas i Pere Cabaret, tots dos especialment vinculats amb la Sala Fènix. Aquest espai teatral estava preparant per al Grec 2020 Festival de Barcelona un muntatge que transcorria entre aquesta i l'altra riba de l'Oceà Atlàntic, amb tot de personatges singulars que tenien a veure amb aquest viatge transoceànic i amb molta música i moltes cançons que participaven del mateix esperit. La pandèmia de la covid-19 va impedir l'estrena, però, en una mostra d'enginy i creativitat notables, el muntatge es va reconvertir en un podcast de radioteatre d'esperit underground. Era Bitácora de ida y vuelta, que se centrava en el personatge del cantant de copla Miguel de Molina (exiliat a Amèrica) i que encara podeu escoltar.

Tant si ja heu escoltat aquell primer podcast com si no, us recomanem especialment que no us perdeu el que serveix de continuació perquè us explicaran una història basada en fets reals. És Bitácora de ida y vuelta 2. El espíritu de Moctezuma. I el títol no és casual, ja que us explica les vivències de Xipaguazin Moctezuma, una filla de l'emperador asteca Moctezuma que, l'any 1519, i per tal de millorar les relacions amb els conqueridors que havien arribat a Amèrica del Sud, va ser casada a la força amb Joan Grau, baró de Toloriu, i portada a viure.... als Pirineus catalans.

Què hi feia una filla de l'emperador asteca a tocar de la Seu d'Urgell a principis del segle XVI? No, no va ser gaire feliç. Podeu consultar la història, que és força coneguda a la zona (va originar una llegenda i a hores d'ara encara hi ha qui busca el tresor de la noia) però el millor és que deixeu que us l'expliquin Alba Valldaura, Elena Visus, Aleyda Puerto, Eduard Núñez i Felipe Cabezas (a la foto), intèrprets d'una peça de radioteatre que us parla d'una dona que va creuar l'Atlàntic però no per voluntat pròpia.

Per escoltar el podcast, només heu de connectar-vos al web de la Sala Fènix, comprar l'entrada i deixar-vos endur per les veus i la música. Gaudireu d'una història que, tot i ser real, sembla ben bé una ficció literària.

Data de publicació: Divendres, 08 Gener 2021
  • Comparteix