Tornar

La seu del futur Museu Martorell
Una edició passada del festival Moujuïc

Un 2023 ple de novetats als museus de Barcelona

El MUHBA es renova completament, i el Picasso i la Fundació Joan Miró oferiran una exposició simultània a les dues seus.

Diferents museus de la ciutat han fet pública la programació prevista per al 2023. Entre la llarga llista d'exposicions i activitats destaca la reinvenció del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) amb motiu del seu 80è aniversari. El MUHBA ha estat durant vuit dècades el museu de la ciutat i ara, en diàleg amb altres museus de ciutat del món, es transforma com a museu de la ciutadania: un centre de coneixement arrelat al patrimoni per a tothom i amb presència a tota la ciutat. Aquesta transformació portarà a inaugurar al llarg de l’any 9 seus patrimonials. El projecte, que continua el Pla estratègic del museu aprovat el 2008, ha estat possible gràcies a la col·laboració estreta entre l’ICUB i diversos districtes, més l’aportació de fons del Pla de barris.

La Fundació Joan Miró i el Museu Picasso, en el marc de la celebració del 50è aniversari de la mort de Pablo Picasso i coincidint amb els 40 anys de la mort de Joan Miró, organitzen l’exposició Miró-Picasso, que tindrà lloc de manera simultània a totes dues seus. És la primera vegada que la Fundació i el Museu organitzen i produeixen conjuntament una única exposició en dues institucions que, per elles mateixes, són una clara manifestació de la intensa i extensa relació que Miró i Picasso van mantenir amb la ciutat. També relacionada amb la commemoració del mig segle de la mort del geni malagueny, el Museu del Disseny acollirà l'exposició La voluntat de Picasso. Les ceràmiques que van inspirar l’artista, amb 16 peces de ceràmica donades pel mateix creador.

També aquest 2023 el Monestir de Pedralbes estrenarà una nova sala immersiva i interactiva per visitar la restauració dels murals de la capella de Sant Miquel, i el Museu de Ciències Naturals obrirà les portes del Museu Martorell cap al mes de maig amb noves exposicions temporals; en la seu del fòrum retrà homenatge a les dones treballadores de museus amb Les senyoretes del Museu.

Qui pugi al Castell de Montjuïc hi podrà trobar les exposicions Memòries de la pandèmia i Destierro. El Museu Etnològic i de Cultures del Món presentarà a l’exposició Rituals de futur una resignificació i relectura de les seves col·leccions a partir de la mirada de diversos creadors de Barcelona, Filipines, Algèria i Veneçuela. I les instal·lacions sonores i audiovisuals de diversos artistes seran les protagonistes al Museu de la Música, que dedicarà una exposició a a la compositora convidada a L’Auditori la temporada 2022-23, Sofia Gubaidulina.

A part de la programació expositiva, els museus de Barcelona també seran seu d’altres tipus d’activitats. L’Arxiu Històric acollirà el XVIII Congrés d’Història de Barcelona. Amb el títol Barcelona des de la història ambiental, tractarà sobre el medi ambient a la ciutat des de la vessant de la història urbana. Al MUHBA s'hi farà a l'abril el Congrés Barcelona universitària: de l’estudi general a la ciutat dels campus (1401-2009), en col·laboració amb les universitats barcelonines, mentre que al maig serà la seu dels premis EMYA 2023 – European Museum of the Year Awards. El Monestir de Pedralbes organitzarà tres cicles de debat durant l'any.

Un altre punt a destacar és la programació més innovadora i propera al públic, com són els cicles de concerts i espectacles. El Castell de Montjuïc acollirà la segona edició del Mostra, que aposta per la producció musical de kilòmetre zero i un format sostenible; el festival Moujuïc, que arriba a la 3a edició amb noves dates, a la primavera, amb propostes de dansa contemporània i d’altres disciplines, com el circ o les arts de carrer; el Say It Loud, dedicat al públic familiar, i el Festival Píndoles, que aposta pel microteatre en espais singulars i aforaments íntims. També hi haurà cicles de concerts i de meditació al claustre del Monestir de Pedralbes, i el MUHBA Parc Güell acollirà el seu 10è cicle de concerts, al juliol, dedicat a Músiques en transició: Barcelona, 1974-1986. El Museu Frederic Marès oferirà la nova temporada de Musicant, el cicle de concerts de petit format inspirats en les col·leccions i programats amb la col·laboració de l’Esmuc un diumenge al mes. El Museu de la Música serà l'escenari d'una programació en aquest àmbit, i al novembre acollirà part del Festival Loop amb una mostra de videoart que ocuparà diversos espais de l’exposició permanent.

Data de publicació: Divendres, 23 Desembre 2022
  • Comparteix