‘La propera mutació’ o com esquivar l’extinció
CaixaForum proposa una exposició col·lectiva d’artistes de diverses generacions que exploren la relació de l’art i la vida des d’una perspectiva col·lectiva i ecològica.
La vida a la mare Terra, Gaia, és un entramat d’ecosistemes que cada cop sembla situar-se més a la vora del col·lapse. Com a mínim, pel que fa a l’ésser humà. La clonació d’una mateixa i insostenible forma de vida –la globalització– ens situa al caire de l’abisme, a punt per morir com a mosques en el moment en el qual aparegui la propera mutació.
Ho hem vist fa poc. La pandèmia ha sacsejat el planeta i ha pertorbat els nostres models de vida. El virus, una entitat entre la vida i la mort, aboca l’espècie humana a l’extinció i l’empeny, per força, cap a una transformació d’implicacions encara desconegudes. Com un agent subversiu sorgit de les profunditats de la història genètica, el virus aguaita i revela un món fràgil i incert.
La propera mutació se centra en aquelles pràctiques artístiques que, des dels anys seixanta, ajuden a entendre el món des de la interdependència i la pluralitat a partir de l’objecte. L’exposició mostra com els autors han elaborat les seves creacions apel·lant a la capacitat sensorial de l’espectador per involucrar-lo afectivament, de manera que l’hegemonia de la representativitat en la història de l’art doni pas a una performativitat que el vinculi i el faci partícip.
Comissariada per Xavier Acarín Wieland, l’exposició propicia múltiples combinacions entre l’objecte i el subjecte que l’observa, propulsant-los, a un i altre, cap a un horitzó de transformació, un camp de proves, en què interaccionin i que serveixi, en definitiva, perquè el segon abandoni l’autosuficiència i vegi el món com un procés de coexistència. Partint d'això, el virus i la mutació representen talls sobtats de la continuïtat que alteren la normalitat i que donen l’oportunitat d’encetar altres camins col·lectius cap a nous horitzons.
La propera mutació compta amb la col·laboració del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i aplega obres d’Absalon, Nacho Criado, Eva Fàbregas, Cyprien Gaillard, Dora García, Eulàlia Garcia Valls, Gego, Isa Genzken, Félix González-Torres, Joan Jonas, Antoni Llena, Àngels Ribé, Víctor Ruiz Colomer i Joe Highton, Wolfgang Tillmans, Francesc Torres i Moisès Villèlia.
Les entrades tenen un cost de 6 euros i es poden comprar en aquest enllaç.
Precisament per activar la relació del públic amb l’exposició i tenir en consideració les conseqüències ecològiques amb els sistemes que ens envolten, l’11 de desembre a les 12 h l’artista Eulàlia Garcia Valls conduirà, pels voltants de Montjuïc, Subsòls, un taller grupal d’escolta i enregistrament de tot el que passa arran de terra quan caminem. Amb el material que els participants gravin, Garcia Valls crearà una peça sonora per a l’exposició. Les places són limitades i el preu de l’experiència és de 6 euros. Podeu reservar plaça clicant aquí.