Tornar

Els dos protagonistes de la funció retratats al voltant d'una taula

Quan el sistema ens ofega

L'últim text de la dramaturga Victoria Szpunberg, L'imperatiu categòric, es representa al Lliure de Gràcia.

Potser heu tingut la sensació que, com més grans us aneu fent, més hostil resulta l'entorn. Que potser el sistema del qual formeu part us arracona? És el que pensa la protagonista de L'imperatiu categòric, la nova obra de la dramaturga Victoria Szpunberg que podrem veure representada fins al pròxim 24 de març.

És un els noms més coneguts de la dramatúrgia barcelonina, formada com a dramaturga i directora a l'Institut del Teatre, on també fa de professora, a més de col·laborar amb la Sala Beckett (va ser artista resident durant el curs 2018-2019 i forma part del professorat de l'Obrador d'Estiu habitualment). Autora de peces, per esmentar-ne només algunes, com La màquina de parlar i Boys don’t cry, aquest any passat va estrenar al TNC Mal de coraçon i no fa gaire va escriure també el llibret per a l’òpera La gata perduda que es va veure al Gran Teatre del Liceu l'any 2022.

Ara, en una funció interpretada per Àgata Roca i Xavi Sáez, pren com a protagonista una dona madura, al voltant dels cinquanta, que es diu Clara G. i que fa de professora associada d'ètica a la Facultat de Filosofia. Però no hi ha manera d'aconseguir una plaça fixa a la universitat, s'acaba de separar i està a punt de quedar-se sense casa...

No és estrany que, amb tantes coses al cap, la Clara  perdi el coneixement de tant en tant, que senti sorolls estranys i que tingui uns pensaments tan negres que gairebé són una mostra de paranoia... Sí, ella ha estat tota la vida part del sistema, però aquest mateix sistema sembla ara disposat a donar-li una puntada de peu i col·locar-la als marges.

Com fer front a aquestes situacions? La Clara ha perdut aquella brúixola ètica que guiava la seva existència i no la tornarà a trobar... fins que no localitzi de manera casual un objecte quotidià que li donarà respostes: un ganivet extraordinàriament esmolat.

Amb aquesta eina a les mans, es preguntarà quines han de ser les pautes ètiques de conducta en un món en el qual, per sobreviure, no queda més remei que sumir el veí o la veïna en la misèria.

Si voleu saber com s'acaba la història de la Clara, veniu a veure L'imperatiu categòric, però abans consulteu al web del Teatre Lliure la informació sobre el muntatge.

Data de publicació: Dijous, 29 Febrer 2024
  • Comparteix