Tornar

Fotograma del film Molière, d'Ariane Mnouchkine

L'Ateneu Barcelonès commemora els 400 anys de Molière

Aquest gener programa un debat sobre la influència del francès en la dramatúrgia catalana i projecta un film sobre la seva vida.

Un dels noms que sonaran en l'àmbit cultural en el decurs d'aquest 2022 és el de Jean-Baptiste Poquelin, molt més conegut com a Molière. I és que el dramaturg i actor parisenc, considerat el mestre de la Comédie Française, va néixer el 15 de gener del 1622. Fa, per tant, 400 anys. Una de les entitats de la ciutat més matineres a l'hora de commemorar l'efemèride és l'Ateneu Barcelonès, que aquest mateix gener organitza dos actes sobre Molière: un debat en el qual també hi haurà lectures de textos del dramaturg, i la projecció de la pel·lícula titulada, senzillament, Molière, de l'any 1978 i dirigida per Ariane Mnouchkine.

El debat tindrà lloc el dia 18 i el conduirà Ivet Zwatrzko, gestora de la secció de Llengua i Literatura de l'Ateneu. Té per nom El teatre de Molière: un model per a la dramatúrgia catalana del segle XX. El francès ha estat un dels dramaturgs més traduïts al català, especialment a inicis del segle passat, per la seva condició de clàssic universal. A l'acte hi intervindran Joaquim Sala-Sanahuja, professor de Literatura francesa i traducció a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i Judit Fontcuberta, professora de traducció a la UAB i especialista en la recepció de Molière a Catalunya al primer terç del segle XX. L'actriu Rosa Renom i l'actor Jaume Comas llegiran alguns fragments de les obres de l'autor. Dos dies més tard, la sala d'actes Oriol Bohigas del mateix Ateneu serà l'escenari de la projecció del film de Mnouchkine, un metratge llarg —260 minuts de durada— protagonitzat per Philippe Caubère i en què s'explica la vida de Molière des dels 10 anys fins a la seva mort. Una història plena de passions, odis, lluites, compromisos i revoltes, i que també mostra l'esperit progressista del dramaturg, que va ser permanentment assetjat i censurat.

Per a més informació, cliqueu a l'enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 12 Gener 2022
  • Comparteix