Tornar

Casa de l'Aigua

Del Rec Comtal a la Casa de l’Aigua

Una visita virtual per la història i el patrimoni de l’abastiment d’aigua a Barcelona.

Un requisit indispensable per a la vida és l’existència d’aigua. Sense ella, no haurien aparegut els primers vestigis d’organismes ni s’hauria produït llur evolució biològica fins a l’enorme diversitat d’espècies que avui habiten la Terra. L’ésser humà n’és una d’elles i com a tal, no pot viure sense recursos hídrics. Com s’ho van fer les societats passades per abastir d’aigua grans nuclis com la ciutat de Barcelona? Ara ho podeu descobrir amb la visita virtual Des del Rec Comtal a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella.

S’estima que el Rec Comtal existeix des d’abans del segle XI, és a dir, fa més de mil anys. Aquest es va construir per prendre el relleu a un antic aqüeducte romà de Montcada que havia quedat en desús. El Rec Comtal era una infraestructura hidràulica que canalitzava aigua des del riu Besòs fins al centre de Barcelona originalment per a usos agrícoles i industrials. Des de la seva construcció fins que va deixar d’utilitzar-se, el Rec va evolucionar en paral·lel als avenços tècnics i a les necessitats hídriques de la ciutat. D’aquesta evolució va sorgir la planta de tractament de la Casa de l’Aigua de la Trinitat, un complex entre els actuals districtes de Sant Andreu i Nou Barris construït per afavorir el sanejament de la ciutat de principis de segle XX.

Avui, la Casa de l’Aigua és un equipament municipal vinculat al Museu d’Història de Barcelona. Els seus espais realitzen funcions tant socials com culturals i recullen el testimoni del passat hidràulic de la ciutat i del seu impacte en les persones que hi vivien. Un exemple demolidor de tal impacte és el de l’epidèmia de tifus de 1914, causada pel subministrament d’aigua contaminada, que es va saldar amb la vida de 2000 persones. Tota aquesta història queda reflectida en la visita virtual, la qual combina articles, vídeos i imatges antigues que permeten prendre consciència de la importància d’un bon tractament i abastiment d’aigua en una ciutat com Barcelona.

Realitzar la visita a través d’aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimecres, 24 Juny 2020
  • Comparteix