Tornar

Fotograma d’“End, three prologues”.

Un recorregut pel projecte infinit de Dora García

Fins al 18 de juny, podeu acostar-vos a l’univers de l’artista multidisciplinària amb l'exposició 58 pròlegs i un final.

ProjecteSD presenta una mostra de l’artista val·lisoletana Dora García, qui explora una àmplia gamma de llenguatges artístics, des de l’escriptura fins al cinema, passant per la instal·lació i la performance. L’obra de García se centra en històries que l’artista organitza i escenifica, evocant situacions dissenyades per implicar el visitant i provocar experiències úniques i introspectives. 

La creació artística de Dora García es basa a organitzar el coneixement com un material en si mateix. Mitjançant una investigació meticulosa, aprofundeix en qüestions complexes com la història irracional i el subconscient de la ment, creant vincles amb figures literàries de renom, com James Joyce

El resultat d’aquest atles multidisciplinari es manifesta en un discurs conceptual i metafòric que aborda temes com la dimensió artística de la ficció, la marginalitat com a forma de resistència o les lògiques simbòliques que influeixen en la nostra relació amb els espais i els productes culturals.

L’any 2023, García va rebre l’encàrrec del CNIO Arte per col·laborar en una obra sobre el canvi climàtic, amb el científic David Nogués-Bravo, en què un grup va viatjar a l’arxipèlag àrtic de Svalbard. D’aquesta experiència va sorgir la idea d’un projecte fílmic presentat en episodis sobre la idea de “final”. És així com l’artista va crear un primer film i, ara, en presenta el segon: End, three prologues (2024). 

Les obres de l’exposició formen part, d’una manera o altra, del projecte “End”, entre les quals hi ha la pel·lícula esmentada; així com una sèrie de cinquanta-nou dibuixos Macedonio, Joyce (2024); una nova Frase d’or configurada en dues parts; la instal·lació El laberinto de la libertad femenina (2020); i dos objectes-llibre, The Joycean Society (2013) i 58 pròlegs i un final (2024). Aquesta mostra se centra sobre dos dels tres eixos que conformen el projecte “End”: la fi del món i el final de la novel·la, i a més, s’obre a un tercer relacionat amb la fi de la memòria.

Dora García resideix a Oslo on exerceix com a professora des del 2014 a la Kunsthøgskolen i ha impartit classes en institucions educatives d’arreu del món. L’artista ha participat en múltiples exposicions internacionals i l’any 2011 va representar Espanya a la Biennal de Venècia. La seva obra forma part de col·leccions públiques com el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, el MACBA, el MoMa de San Francisco, el Centre national des arts plastiques de París, entre d’altres. L’any 2021, va rebre el Premi Nacional d’Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura. 

Si voleu descobrir el món de Dora García a 58 pròlegs i un final, podeu visitar la mostra fins al 18 de juny. A més, al llarg de l’exposició, s’anunciaran performances i activitats relacionades amb les peces d’art. La galeria d’art situada al passatge Mercader està oberta de dimarts a divendres, d’11 h a 19 h, i dissabtes, d’11 h a 15 h. L’entrada és gratuïta, però si voleu obtenir més informació, podeu consultar el web de ProjecteSD.

Data de publicació: Dimecres, 17 Abril 2024
  • Comparteix