Tornar

Sabres i mastodonts

Sabres i mastodonts

Una exposició sobre els fòssils d’animals prehistòrics trobats als jaciments del Cerro de los Batallones.

Si poguéssiu mirar cap al passat i contemplar la fauna de la regió de Madrid probablement us costaria identificar-hi un entorn natural de la Península Ibèrica. Més aviat creuríeu estar observant algun país asiàtic o africà. Girafes, hienes, rinoceronts, tortugues gegants, ancestres dels elefants actuals o, fins i tot, grans felins de dents de sabre habitaven en aquella regió, tal i com ho constaten les restes fòssils trobades als jaciments paleontològics del Cerro de los Batallones. Ara, del 19 de juny fins l’1 de març, teniu l’oportunitat de contemplar part d’aquestes troballes amb els vostres ulls a l’exposició Sabres i mastodonts: la megafauna del Miocè que acull el CosmoCaixa.

La mostra porta al CosmoCaixa unes 160 peces fòssils trobades al llarg de vint-i-cinc anys, des que arrel d’uns treballs de prospecció minera al sud de la capital madrilenya es van descobrir aquests jaciments. La sorprenent col·lecció d’animals avui extingits permet a les persones visitants fer un veritable viatge en el temps i imaginar com era una part de la natura en plena època geològica del Miocè, fa uns nou milions d’anys. Tot i que s’han localitzat tota mena d’espècies d’animals, el Cerro de los Batallones constitueix un dels més importants del món en quant a restes de fauna carnívora i depredadora de la seva època, i els descobriments ha suposat un avenç per a la paleontologia, la biologia i altres disciplines científiques.

Al CosmoCaixa només s’hi exposa una petita part de les més de 25.000 restes que s’han trobat a aquells jaciments. La xifra no és petita, però encara s’espera trobar-ne molts més fòssils durant els propers anys. De fet, la història dels jaciments és tan fascinant com la de les espècies que s’exposen. A causa de processos geològics, al turó que avui constitueix el Cerro s’hi van formar unes cavitats on els animals hi entraven però no en sabien sortir. Els que quedaven atrapats atreien a altres depredadors que als seu torn tampoc sabien fugir. I d’aquesta manera i amb el pas dels milions d’anys, la que fou una gran trampa mortal s’ha convertit avui en un valuós testimoni del passat de la història natural.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Divendres, 14 Juny 2019
  • Comparteix