Tornar

Sala Univers, al CosmoCaixa

L’Univers en una sala

La nova exposició permanent del CosmoCaixa que repassa la història del cosmos i la vida des de diferents escales espacials i temporals.

Després d’un temps de remodelació, el gran espai central del CosmoCaixa s’ha tornat a obrir amb una renovada exposició permanent. L’11 de juliol es va inaugurar la Sala Univers, la nova mostra que repassa la història del cosmos des de tres àmbits diferents, Kósmos, Evolució i Fronteres. L’exposició a més integra els emblemàtics Mur Geològic i el Bosc Inundat, als que s’afegeix un nou espai ple de jocs i enigmes matemàtics, el Math Lab. Mitjançant tots aquests àmbits, la Sala Univers ens convida a realitzar un fascinant viatge que remunta a milions d’anys, ens explica la nostra evolució fins l’actualitat i ens encara cap al futur posant sobre la taula les noves fronteres del coneixement.

L’àmbit Kósmos traça l’evolució de l’Univers des del seu primeríssim moment, el Big Bang ancestral de fa uns 13.790 milions d’anys que va originar la matèria, l’espai i el temps. El seu recorregut ens endinsa a l’escala més fonamental de la matèria, la de les partícules subatòmiques i les forces amb què es combinen i s’organitzen fins a donar lloc als planetes, estrelles, galàxies i nebuloses que avui cobreixen el firmament. Però també aprofundeix en les condicions que han fet possible que de la matèria inert es formi vida.

Precisament sobre la vida versa l’àmbit Evolució. La vida és quelcom que, per ara, només hem sabut trobar al nostre planeta, i el seu origen a la Terra s’estima fa uns 4.000 milions d’anys. Aquell origen encara entranya moltes incògnites, però gràcies a la ciència hem aconseguit comprendre com, des dels primers organismes primitius i unicel·lulars, el mecanisme de la selecció natural ha donat lloc a l’enorme diversitat de formes de vida de l’actualitat: milions d’espècies adaptades al seu entorn natural i que es relacionen formant una xarxa ecològica tan sofisticada com fràgil.

Però si alguna cosa gaudeix d’una sofisticació extrema, aquesta és el cervell; en particular, el cervell humà. És l’òrgan més difícil d’estudiar, d’una complexitat que supera la de l’Univers sencer, i l’únic conegut amb capacitat de fer-se preguntes sobre les lleis que governen el cosmos i de trobar respostes basades en l’evidència. L'ésser humà i el coneixement són els protagonistes de Fronteres, el tercer àmbit de la Sala Univers que posa el focus en la nostra pròpia biologia, sociabilitat, cultura i cognició. Això ens ha permès progressar fins on som ara i ens obre les portes els nous coneixements i tecnologies que s'acosten.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimecres, 24 juliol 2019
  • Comparteix