Tornar

Un fragment de l'arcada de guix que va construir l'artista en plena selva

El somni d'un arqueòleg

L'exposició Smoke Signals recrea imatges d'una antiga ciutat perduda a Sud-amèrica i la història de l'explorador desaparegut que la va somiar.

Pilar Quinteros, una artista xilena nascuda el 1988 i que viu i treballa a Barcelona, ens porta de viatge a la selva situada entre Brasil i Bolívia en l'exposició Smoke Signals. Un llibre i una creació audiovisual que es va inaugurar amb motiu de l'última edició del Loop Festival formen part de la mostra, que té com a protagonista un explorador real que va desaparèixer a Sud-amèrica a principis del segle XX.

Era Percy Harrison Fawcett, un tinent coronel, arqueòleg i explorador britànic, amic d'escriptors del moment com el cèlebre Arthur Conan Doyle, a qui va inspirar amb els relats dels seus viatges obres com El món perdut. Fawcet va viure obsedit a trobar "Z", el nom que li va posar a una suposada ciutat, que creia que podria ser la mítica El Dorado.

Enviava cartes a la família des d'Amèrica en les quals parlava dels suposats senyals que indicaven l'existència d'una ciutat. Amb els relats del pare, un dels fills de l'explorador va elaborar uns dibuixos que mostraven la porta d'entrada a aquella urbs desapareguda, unes imatges que formen part del llibre que es pot veure a l'exposició.

I és que Pilar Quinteros va quedar seduïda per la història d'aquest explorador que va desaparèixer amb un dels seus fills i un amic mentre buscava la ciutat el 1925. Els indígenes que el van veure marxar des de l'última localització coneguda l'havien advertit sobre tribus hostils. Van estar veient el foc de camp dels exploradors occidentals cada nit, més i més endins de la selva, fins que els senyals de fum, aquests Smoke Signals que donen títol a la mostra, van desaparèixer definitivament.

L'artista va voler recrear l'aventura de l'explorador britànic i es va endinsar també a la selva, seguint els seus passos i documentant-ho tot amb la producció audiovisual que podreu veure a Smoke Signals. I amb materials que va trobar allà mateix i altres que portava (guix, corda de canya i altres materials que es degraden ràpidament) va crear un portal com el que mostraven els dibuixos del fill de Fawcett (a la imatge), recreació o invenció artística d'aquelles restes arqueològiques que, si alguna vegada van existir, mai no van arribar a ser localitzades.

Si voleu veure el document audiovisual i el llibre que transformen el somni d'un arqueòleg desaparegut en una creació artística, veniu a l'Espai Souvenir, però abans consulteu al seu web tota la informació al respecte.

Data de publicació: Dimarts, 22 novembre 2022
  • Comparteix