Tornar

90 elements a la natura

Noranta elements que tot ho componen

Una exposició sobre la Taula Periòdica i la seva rellevància amb motiu del seu 150 aniversari.

El 2019 ha estat proclamat per l’Assemblea General de l’ONU com Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics en complir-se 150 anys des que el rus Dimitri Mendeléiev va proposar la primera versió d’aquest document fonamental en la història de la ciència. En el marc dels actes que s’organitzen per commemorar l’aniversari, l’Institut d’Estudis Catalans acull l’exposició La taula periòdica a l’IEC, la qual mostra les propietats i aplicacions dels noranta elements químics més freqüents a la Terra. La mostra, ubicada al claustre de la mateixa institució, s’inaugura el 9 d’octubre i és oberta a tots els públics des de la mateixa data fins al 31 d’octubre.

Els diferents tipus d’àtoms que formen la matèria són la base dels elements químics. Aquests àtoms i les seves combinacions componen tot allò que coneixem: el nostre cos, els éssers vius, l’atmosfera que ens envolta, els planetes i les estrelles. El concepte d’àtom i la composició de la matèria s’estudien des de fa segles, però no va ser fins al 1869 que una persona va saber endreçar els elements químics d’una manera lògica en base a la seva massa atòmica i les seves propietats. Aquesta persona fou Dimitri Mendeléiev i des de la seva proposta inicial, on s’hi representaven els 63 elements coneguts en aquella època, la taula periòdica ha anat creixent i perfeccionant-se fins a l’actualitat, que descriu un total de 118 elements. Aquest descobriment va suposar una gran fita amb aplicacions no només en la química sinó en molts altres camps de la ciència i la tecnologia.

L’exposició recull de manera exhaustiva mostres dels elements en la seva forma pura i minerals a partir dels quals aquests es poden extraure. A més, la mostra també exhibeix un seguit d’objectes i materials quotidians on els elements químics hi juguen un paper clau i que donen una idea de les infinites aplicacions del coneixement de la química en el nostre dia a dia. La taula periòdica a l’IEC ha estat possible gràcies a la iniciativa de Pilar González i Jordi Llorca, membres de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, i el divulgador i col·leccionista d’elements químics Marc Boada.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimarts, 08 Octubre 2019
  • Comparteix