Tornar

Un moment de la representació amb la princesa asseguda al tron i envoltada de servents i serventes

Torna al Liceu la 'Turandot' de Núria Espert

La soprano Elena Pankratova i el tenor Michael Fabiano, entre els intèrprets del muntatge.

Potser ja sabeu que Giacomo Puccini, el compositor, va morir mentre escrivia Turandot. Per tant, algú altre li va posar un final feliç a aquesta òpera, un final que, l'any 1994, l'actriu i directora Núria Espert va canviar per un de més dramàtic, però potser més coherent. Ara, la mateixa directora d'escena i la responsable de la reposició actual, la seva neta, Bárbara Lluch​, han revisat la posada en escena, final inclòs, així que, si voleu saber com s'acaba aquesta Turandot, l'haureu de venir a veure del 26 de novembre al 16 de desembre.

Núria Espert, especialment coneguda com a actriu, també ha fet de directora de teatre i d'òpera en moltes ocasions i amb gran èxit, d'aquí que, quan el Gran Teatre de la Rambla va reobrir després de l'incendi, l'any 1994, ho fes amb aquesta versió de Turandot, encarregada a l'actriu.

El mateix muntatge torna ara al Liceu, interpretat entre altres (els repartiments canvien segons els dies de funció) per la soprano Elena Pankratova, que torna al Liceu després de debutar-hi la temporada 2019-2020 amb Cavalleria Rusticana, ara fent de princesa Turandot, i el tenor Michael Fabiano (potser el recordeu de la Tosca de la temporada passada) en el paper de Calaf, el príncep desconegut. Recordeu que, aquest cop, la directora mexicana Alondra de la Parra estarà al capdavant de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu en les representacions de novembre i les primeres de desembre.

Coneixeu la història? Entre escenografies exòtiques, monumentals i evocadores amb un clar regust oriental, us parlaran d'una princesa cruel que no vol casar-se amb cap dels pretendents que el seu pare li proposa i per tal d'evitar-ho, posa com a condició per acceptar-ne un que respongui a tres endevinalles correctament. Si en falla ni que només sigui una, serà executat.

Aquest destí és el que enfronta un jove príncep que ha arribat a la cort amb un pare cec i una jove serventa (Liú, interpretada per les sopranos Vannina Vanini i Marta Mathéu, alternativament) i que aspira a la mà de la jove. Aquest cop, però, tot serà diferent, perquè el príncep encertarà les tres preguntes per a sorpresa d'una furiosa Turandot.

Més o menys en aquest punt, va morir un Puccini que va fer l'últim sospir mentre mirava d'imaginar una manera raonable de convertir la "princesa de gel" que era Turandot en una dona enamorada. Ell no va tenir temps de trobar-la, però algú altre, contractat per l'editorial de música Casa Ricordi, ho va fer per ell.

En les versions que potser haureu vist, la princesa cau enamorada en braços de Calaf. Però aquest final el va escriure Franco Alfano, el compositor contractat per Ricordi, aprofitant melodies ja compostes (de fet, es conserva un final llarg, refusat per l'editor, i un altre de més curt que és el que s'utilitza) i tancant el llibret amb un final optimista.

Ara bé, no tothom veu coherent aquest final. I si, atrapada en les seves pròpies contradiccions i negant-se a perdre la llibertat, la princesa cruel acabés per suïcidar-se? És el que Núria Espert va trobar més propi d'una dona com ella en la primera posada en escena. Però, quin final tindrà la versió de l'any 2023? Veniu a descobrir-ho veient un muntatge espectacular d'una de les grans òperes del repertori.

Si voleu que us expliquin la història de Turandot i us voleu emocionar amb algunes de les melodies i àries més famoses de la història de l'òpera, veniu al Gran Teatre del Liceu, però abans consulteu al web la informació sobre les representacions.

Data de publicació: Dimarts, 21 novembre 2023
  • Comparteix