
Tsai Ming-liang : dissidències i alienació a la pantalla
La Filmoteca dedica un cicle al director de Taiwan, un mestre del cinema lent i referent del cinema queer en llengua xinesa.
Potser no és plat del gust dels amants del cinema d'acció, però són legió els seguidors i seguidores de l'slow cinema, el cinema lent que fa aquest director nascut l'any 1957. Temps per a la pausa i per a la mirada sostinguda en el cicle que la Filmoteca dedica a Tsai Ming-liang del 4 de juny al 5 de juliol. Si voleu conèixer el director, no feu plans els dies 4, 6 i 7 de juny, quan serà a la sala presentant els seus films.
D'origen xinès i malai (va néixer a Kuching), tot va canviar per a ell (incloent-hi la manera de veure el cinema) quan es va traslladar amb vint anys des de Malàisia fins a Taiwan, on va viure el final de la dictadura i ha acabat convertit en un dels exponents de les noves generacions de cineastes. I això que no se sent ni totalment xinès ni totalment malai.
Potser el recordeu d'El sabor de la síndria (2005), un dels seus films més coneguts, però n'ha fet moltíssims més. En veureu una tria en aquest cicle, que inclou films sobre desitjos soterrats que l'han convertit en referent del cinema queer en llengua xinesa, l’alienació urbana o aquesta solitud que mostra a les grans urbs la cara fosca del capitalisme.
Amb una mirada pròpia, més enllà dels moviments cinematogràfics amb els quals se l'hagi associat, el cinema de Tsai Ming-liang integra de vegades elements de performance i d’art conceptual. En tota la seva obra ha col·laborat amb el seu company, l'actor Lee Kang-sheng, element imprescindible en l'univers creatiu del director.
Entre les moltes pel·lícules que veureu, la que obre el dia 4 el cicle (també el dia 5 i el 29 de juny) Rizi ("Els dies") rodada en diferents països seguint el seu company i actor, que constitueix "un retrat, sorprenentment càlid, del tedi contemporani i dels problemes d’envellir i relacionar-se en la societat moderna". Moments de gran tendresa, en un film imprescindible... entre els molts igualment imprescindibles que formen part del cicle.
Si no us voleu perdre el cinema pausat de Tsai Ming-liang, veniu a la Filmoteca, però abans consulteu al web tota la informació sobre les projeccions programades.