
La veu digital de David Moreno Roldán, protagonista a Bombon projects
Un artista interessat en l'obsolescència, la nostàlgia i la temporalitat en entorns digitals ens proposa fins al 8 de setembre a Bombon projects Deep Nostalgia Radio, una instal·lació sobre una veu sintètica que pren consciència de la seva existència.
L'autor de la proposta que veureu (i escoltareu) a Bombon projects és David Moreno Roldán, un artista i músic que ha centrat la seva feina en entorns digitals i també en l'arxivística i conservació en internet. Les seves obres s'han vist a La Capella, en la fira d'art contemporani barcelonina SWAB, al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a la Fundació Joan Miró, a Bluespace o al Centre Cívic Can Felipa, però també a Londres o a Leipzig. A més, ha estat resident de centres de creació barcelonins com l'Hangar o Fabra i Coats: Fàbrica de creació.
Per a ell, la música és la matèria primera per a la creació artística. Treballa com a productor musical i dissenyador de so, però a més és un dels integrants del projecte de música electrònica SOSUN.dance, en el qual compon cançons utilitzant ordinadors i videoconsoles antics, i és un dels fundadors del Club de Videojocs que es troba periòdicament a l'Hangar i que aplega persones interessades en aquesta mena de jocs més enllà de la seva condició de formes d'entreteniment.
Ara, aquest artista passa per Bombon projects, on ha omplert l'espai de ràdios i aparells de música com els que veieu a la imatge. És la instal·lació Deep Nostalgia Radio, en la qual imagina una d'aquestes veus sintètiques que es fan servir per simular la veu humana com si fos un ésser viu que pren consciència de la seva existència i que, en un atac de nostàlgia, desitja tornar al seu lloc d'origen. La veu que escoltareu ha estat produïda amb Vocaloid, un software que sintetitza la veu humana, és capaç de cantar i compondre melodies i lletres i que ha estat dissenyat a la Universitat Pompeu Fabra,
Aquesta veu a la recerca dels seus orígens anirà recreant les cançons que formen part d'un passat col·lectiu, avui unes memòries fragmentades que s'escolten mitjançant la ràdio i que formen una mena de fil musical que aporta els elements sonors a la instal·lació. Aquest fil musical, que escoltareu en un sistema de ràdio quadrifònic de 360 graus, ha estat creat en realitat a partir de cançons esbossades i inacabades de músics i projectes sonors locals i completades fent servir la intel·ligència artificial.
S'encarrega de comissariar l'exposició la historiadora de l'art i comissària independent Margot E. Cuevas, que va estar treballant a la Blueproject Foundation abans d'implicar-se en el projecte artístic de Bombon projects.
Si voleu veure com és i com sona la proposta artística de David Moreno Roldán, veniu al nou espai de Bombon projects, però abans consulteu al seu web tota la informació sobre la proposta.