Tornar

Un virus

Virus, ecosistemes i pandèmia

Una conversa sobre l’evolució dels virus, el seu rol ecològic i la complexitat de la seva dinàmica.

La recerca i el coneixement estan jugant un paper clau en la lluita contra la covid-19 i en la cerca d’una vacuna que permeti erradicar-la. Aconseguir-ho és tot un repte, entre altres motius perquè el dels virus és un món amb una dinàmica complexa, molt difícil d’estudiar i predir. Per parlar d’aquesta complexitat i del rol dels virus en els ecosistemes, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ha organitzat una conversa del cicle Debats a casa amb en Ricard Solé, professor ICREA de la UPF expert en sistemes complexos i biologia sintètica, i la Núria Jar, periodista especialitzada en ciència, salut i medi ambient. El debat serà el 20 de maig, però el CCCB compartirà el vídeo després de la seva celebració.

Els virus són agents molt, molt petits constituïts per molècules amb informació genètica i una càpsula de proteïnes que les protegeix. Són tan senzills que per si sols no es poden reproduir; per fer-ho utilitzen la maquinària de les cèl·lules. És a dir, actuen com paràsits de les cèl·lules, les utilitzen per reproduir-se, créixer en nombre i sortir per parasitar noves cèl·lules i repetir el cicle. Cada virus té les seves espècies d’hoste i el seu mecanisme de transmissió. Avui coneixem al voltant d’uns 6.000 tipus de virus diferents, però s’estima que a la Terra en poden existir diversos milions. A més, per la velocitat amb què es reprodueixen, són freqüents els canvis genètics (mutacions) que alteren algunes de les seves característiques. Per exemple, una mutació podria afavorir l’adaptació d'un virus a una nova espècie d'hoste o contribuir a que adquireixi resistència a un medicament.

Per tot plegat, el dels virus és un món molt dinàmic, amb un gran nombre de sofisticades interrelacions amb les altres espècies del seu ecosistema que donen lloc a propietats que no s’observen en les parts individuals. En Ricard Solé porta dècades estudiant sistemes complexos com aquest i en el debat amb la Núria Jar parlarà des de la seva experiència sobre els virus i la necessitat d’abordar la recerca al voltant de la pandèmia de covid-19 des d’una perspectiva multidisciplinària que contempli coneixements tan variats com la biologia, la física o la computació.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimecres, 20 maig 2020
  • Comparteix