Tornar

Túnel subterrani

Unides pels recursos hídrics

Visites guiades a la Casa de l’Aigua i al túnel subterrani que connecta els seus dos edificis.

Barcelona compta amb diverses infraestructures que permeten fer memòria de la revolució de l’aigua durant la industrialització de la ciutat. El conjunt compost per la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova, al districte de Nou Barris, i la de la Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu, n’és un exemple que des de fa uns anys actua com a equipament municipal. Els dissabtes 14, 21 i 28 de desembre, Nou Barris i el Museu d’Història de Barcelona organitzen visites guiades a la Casa de l’Aigua que a més inclouen un recorregut pel túnel subterrani que les connecta.

Gairebé a la sortida de Barcelona, el conjunt patrimonial de la Casa de l’Aigua, declarat bé d’interès urbanístic, es divideix en dues edificacions de principis de segle XX ubicades a banda i banda de la Meridiana. Les instal·lacions foren construïdes en plena època modernista amb l’objectiu de millorar les condicions de salubritat de l’aigua potable de Barcelona després de produir-se una epidèmia de tifus el 1914 precisament per la mala qualitat dels recursos hídrics. L’aigua que entrava a la ciutat a través d’aquesta instal·lació provenia dels pous de Montcada i Reixac. Primer arribava a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella, on hi havia l’estació elevadora que impulsava els recursos hídrics fins al dipòsit de la Casa a la Trinitat Nova. Allà, l’aigua era tractada i finalment enviada al nucli urbà per al seu consum.

La Casa de l’Aigua va realitzar aquesta funció de sanejament i distribució fins la passada dècada dels vuitanta. Després restà en l’abandó fins que el 2015 fou rehabilitada i reconvertida en equipament municipal amb un vessant museístic en el que s’hi celebren tota mena d’activitats de barri i de divulgació en els àmbits del medi ambient, la sostenibilitat, la història industrial i l’urbanisme. Les visites guiades a les seves instal·lacions s’inicien a la Casa de la Trinitat Vella, on es pot conèixer la seva sala de màquines i la sala de distribució. Des d’aquest edifici s’accedeix al túnel subterrani que transporta l’aigua fins a la seva veïna de la Trinitat Nova, a l’altra banda de la Meridiana, i on es pot visitar el seu dipòsit. Si us apunteu a l'activitat, reserveu-vos temps per visitar també els espais expositius de l’equipament.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimarts, 10 Desembre 2019
  • Comparteix