
Viu la ciència!
Arriba una nova edició de la Setmana de la Ciència plena d'activitats per a tots els públics.
Saps quant de temps es trigaria a arribar a l'espai si poguessis anar-hi conduint des de la Terra en línia recta? Sembla increïble, però seria una mica més d'una hora. A aquesta i a una infinitat d'altres qüestions molt més rellevants ha donat resposta la ciència al llarg de la història, i per apropar-la al gran públic i despertar noves vocacions, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació coordina un any més la Setmana de la Ciència, la qual arriba a la seva 26a edició. Del 12 al 21 de novembre, Barcelona se suma a la cita amb una àmplia oferta d'activitats per a tots els públics, organitzades per institucions i entitats relacionades amb la recerca i la divulgació científica i tecnològica.
El tema central d'aquesta edició és la sostenibilitat, coincidint amb diverses commemoracions aquest 2021: l'Any Internacional de l'Economia Creativa per al Desenvolupament Sostenible, l'Any Internacional de les Fruites i Verdures, i l'Any Europeu del Ferrocarril. Així mateix, el 2021 tenen lloc algunes efemèrides destacades, com el centenari del Servei Meteorològic de Catalunya i els 150 anys del naixement del biòleg i polític Josep Maria Fuset i Tubià. A més, dos aniversaris més serveixen per rememorar un parell de fites en l'estudi del món a l'escala nano, és a dir, l'escala de les molècules i els àtoms. El 2021 es compleixen 90 anys del primer microscopi electrònic, però a més, es compleixen 40 i 35 anys dels microscopis de Sonda Pròxima i AFM, respectivament, gràcies als quals va ser possible començar a manipular la matèria a la nanoescala.
La Setmana agrupa activitats sobre totes aquestes temàtiques i moltes més, de formats molt variats: jornades de portes obertes, observacions astronòmiques, tallers, exposicions, excursions, conferències, hackatons, cinema, activitats virtuals… Així, durant aquests dies podreu fer una visita nocturna a l'Observatori Fabra, viatjar amb realitat virtual al món dels virus, descobrir la vegetació del Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals, contemplar el Sol a través de diferents filtres i telescopis, explorar el paisatge sonor de la superilla del Poblenou, experimentar en primera persona com es creen els medicaments o elaborar la vostra pròpia col·lecció botànica.
A més, enguany Barcelona és la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible i en aquest context, Barcelona Ciència i Universitats juntament amb centres cívics, biblioteques i equipaments ambientals organitza la taula rodona Emergència lingüística: salvem paraules de l'oblit, que es durà a terme a la Biblioteca Montserrat Abelló el dia 17 de novembre a les 18.30 h. A la sessió es debatrà sobre les paraules en desús relacionades amb l'alimentació que s'han recuperat a través d'una acció col·laborativa ciutadana prèvia a la Setmana de la Ciència. L'acte es podrà seguir de manera presencial i sense inscripció a la biblioteca o virtualment a través del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.
Més informació i programa d'activitats complet en aquest enllaç.