Tornar

Un dels cartells que anuncien la festa i que recupera tipografies antigues

Com viure intensament la Mercè 2022

La ciutat està de festa. I, enguany, ja no hi ha restriccions. Torna la Mercè de sempre, amb moltes cites que no us hauríeu de perdre.

El divendres, 23 de setembre, un pregó de la cineasta Carla Simón, que amb el seu film Alcarràs és candidata als premis Oscar®, obrirà de manera oficial unes celebracions de la Mercè que es perllongaran fins al dilluns, 26, i que tornen a portar als carrers de la ciutat la cultura popular, la música, les arts de carrer i una festa per a la qual, enguany, ja no cal fer reserves més que en casos puntuals. Quines novetats té la festa i quines són les cites imprescindibles per viure-la intensament? Apunteu.

Cada any la Mercè estrena algun espai o altre que la ciutadania està convidada a descobrir... o a redescobrir com a escenari festiu. Entre els primers, la ronda de sant Antoni, la Zona Universitària i el parc de l'Aqüeducte de Ciutat Meridiana. I, entre els segons, un passeig de Gràcia que enguany fa dos-cents anys i ho commemora com a escenari de grans celebracions de cultura popular, entre les quals, un Correfoc dels petits i un Correfoc de la Mercè que tornen a la cita amb els barcelonins i barcelonines i que ho fan estrenant ubicació.

També la plaça de sant Jaume tornarà a acollir activitats tradicionals que no es van poder celebrar durant la pandèmia, com la Diada Castellera de colles locals de dissabte, 24 o la Diada Castellera Històrica de la Mercè del diumenge, 25. La plaça de la Mercè també torna a acollir activitats, però enguany es converteix en una gran pantalla de cinema que ret homenatge a Roma, ciutat convidada d'enguany. 

Si sou amants de la tradició, recordeu que en aquesta edició de la Mercè es recupera una antiga tradició: una Nit de la Vigília amb els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar, que sortiran de la plaça de sant Jaume per recórrer els carrers de la Ciutat, de Regomir, Ample, d'Avinyó i de Ferran. 

I entre les tradicions més arrelades de la Mercè i que havien viscut una transformació en els últims anys, un Piromusical que, el dilluns, 26, tornarà a celebrar-se com sempre (amb les dones, Roma i el Gran Teatre del Liceu com a protagonistes) a l'avinguda de Maria Cristina.

Música per a tothom

La ronda de sant Antoni acollirà enguany Terra i gust - Festa de l'Alimentació Sostenible, que se celebra els dies 24 i 25 de setembre i que, a més d'un tema gastronòmic, té escenaris en els quals actuaran artistes diversos, amb un ritme més tranquil de dia i més adreçats a la pista de ball al vespre. Alguns dels artistes que hi actuaran (Rivolta, Alessio Arena...) reten homenatge a Roma, la ciutat convidada d'enguany, que estarà molt ben representada al Mercè Música, el programa de concerts de la Mercè. Rachele Andrioli i el seu cor de veus femenines; Mannarino, un dels artistes més reconeguts al país veí que debuta a Catalunya, el cantautor italià Vinicio Capossela o Paolo Angeli són només alguns noms imprescindibles del programa musical dedicat a Roma. Però hi ha molts més concerts: des de records a grans artistes desapareguts com Pau Riba fins a cites amb grans de la rumba o la fusió musical com Peret Reyes o Juan Perro, entre moltíssims més. 31FAM, Els Catarres, Delafé y las Flores Azules, Koko-Jean and the Tonics són només alguns dels artistes que formen part d'una programació que inclou moments simfònics a la plaça Major de Nou Barris. A la Zona Universitària trobareu un altre escenari nou que enguany acull concerts d'emissores radiofòniques.

La festa musical més innovadora la tindreu al Barcelona Acció Musical (BAM), un festival per fer grans descobriments que enguany aplega artistes com Anna Ferrer, Cruhda, Nidia o Asmâa Hamzaoui, sons de club com els de Don’t hit a la negrx o propostes extremes com les de YESSi PERSE, entre moltes més.

A la Nau Bostik i a Fabra i Coats, a més, els dies 23, 24 i 25 de setembre tindreu Acció Cultura Viva, una programació musical creada de manera col·lectiva, assembleària i oberta, amb grans artistes que treballen a la ciutat i que formen una xarxa artística en la qual quedareu atrapats sense remei. Pareu l'orella, que aquí teniu programades grans icones del feminisme musical. I no us perdeu tampoc la Fira discogràfica independent del dia 24 a Fabra i Coats.

De Roma a Ucraïna

Les arts de carrer i el circ són la base de la programació el festival Mercè Arts de Carrer (MAC), que torna a ocupar espais com el parc de la Ciutadella, el Castell de Montjuïc, el parc de Joan Miró, el palauet Albéniz, el parc de la Trinitat i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, però que enguany arriba per primera vegada al parc de l’Aqüeducte de Ciutat Meridiana, on Pallassos Sense Fronteres ha preparat un Cabaret de Pallasses Sense Fronteres, a més de cercaviles i una pila d'actuacions que us faran riure de valent. Si us agrada la música, l'espai (tot un descobriment) acull també alguns concerts.

Busqueu els artistes romans, que esquitxen aquí i allà la programació del MAC, a més d'alguns artistes ucraïnesos que també formen part de la programació d'enguany. Alguna cita especialment recomanable? Totes ho són, però per esmentar-ne algunes, teniu la dansa integrada de l’espectacle Frock!, dels anglesos Stopgap Dance Company, les danses urbanes dels Brodas Bros al Brodas Bros Cabaret o els ritmes africans de la proposta It began in Africa, de Festa Sabar.

A més, també trobareu en la programació del MAC Festival un taller de dansa pizzica italiana, espectacles de titelles tan innovadors com el que ens presenta el grup alemany Puppetmastaz o les danses dels Future Cargo.

Aquests són alguns consells per viure de manera intensa la Mercè d'enguany, però recordeu que la programació de la festa és molt més extensa. Consulteu al web el programa complet de la Mercè 2022.

Data de publicació: Divendres, 23 Setembre 2022
  • Comparteix