2021

Hem passat molt de temps sense poder-nos abraçar, oi? Per això, el Barcelona Dibuixa vol dedicar l’edició del 2022 a les abraçades i fer que sigui una celebració de la recuperació de l’espontaneïtat i el contacte físic en les relacions humanes.
Tenim a punt més de quaranta tallers dedicats a aquest gest afectuós, amb grans professionals que ens proposaran nous reptes i idees a l’hora de dibuixar. Ah!, i tindràs més temps per participar-hi, perquè el festival deixa de fer-se en un sol dia i aquest any hi haurà tallers dissabte a la tarda (22 d’octubre) i tot diumenge (23 d’octubre).
Si t’apassiona el dibuix i, a més, t’agraden les abraçades, no et quedis a casa i acosta’t a algun dels museus, escoles, centres cívics i culturals, teatres i altres espais de la ciutat on es viurà el Barcelona Dibuixa!
Mariona Cabassa (Barcelona, 1977) va estudiar il·lustració a l’Escola Massana de Barcelona, on va aconseguir el premi extraordinari de la seva promoció, i va fer un postgrau d’il·lustració i gravat a l’École des Arts Décoratifs d’Estrasburg. Ha treballat més de vint anys com a il·lustradora en el sector editorial, de premsa i publicitari, i es poden trobar treballs seus aplicats a tota mena de productes, des de vinils fins a etiquetes de vi i jocs. Ha publicat més de vuitanta àlbums il·lustrats i també treballa en gran format, tant sobre paper com damunt de teixit barrejant pintura i brodat. Actualment, combina la feina en dues agències d’il·lustradors, a Barcelona i Nova York, i també imparteix classes en diverses escoles i universitats d’art i disseny de Barcelona.
Així mateix, des de fa 4 anys trasllada el seu univers i estètica artística a la pell de qui ho vulgui en forma de tatuatges, a l’estudi Void Tattoo.
Mariona Cabassa, autora de la imatge del Barcelona Dibuixa 2022
L’autora ha volgut donar forma i color al fenomen que es produeix en múltiples dimensions quan dues persones s’abracen. Mariona Cabassa en diu: “Vaig imaginar el moment en el qual moltíssimes persones arreu del món, després de massa temps, van retrobar l’abraçada, es van retrobar en aquells segons, i van tornar a compartir aquesta experiència tan nutrícia”.
Enguany tindrem 3 franges horàries:
Dissabte 22/10 de 15h a 19h
Diumenge 23/10 11h a 19h
Diumenge 23/10 11h a 15h
Consulta l´apartat d´”Artistes i tallers” per saber quins tallers es faran a cada franja.
En cas de pluja, es reubicaran els tallers d´exterior.
Per qualsevol pregunta, escriu a barcelonadibuixa@bcn.cat
1 - AAVV Maresme
2 - Centre Cívic Can Felipa
3 - Centre Cívic Convent de Sant Agustí
4 - El Born Centre de Cultura i Memòria
5 - Fundació Foto Colectania
6 - MACBA - L’atri del MACBA
7 - Memorial Democràtic (15h-18h)
8 - Museu d’Història de Catalunya
9 - Museu de Ciències Naturals de Barcelona - Parc del Fòrum
10 - Museu Nacional d’Art de Catalunya (15h-18h)
11a - Museu Picasso - Plaça de Jaume Sabartés
11b - Museu Picasso - Sala d'Actes
11c - Museu Picasso - Pati Noguera
11d - Museu Picasso - Pati Finestres
11e - Museu Picasso - Centre de Coneixement i Recerca
11f - Museu Picasso - Aules de Coneixement i Recerca
1 - AAVV Maresme
12 - AEIRaval
13 - Castell de Montjuïc
14 - Centre Cívic Besòs
15 - Centre Cívic Sant Andreu
16 - Centre Cultural La Farinera del Clot
17 - Diàlegs de Dona
18 - Fundació Joan Miró
25 - Fundació TMB
19 - Museu de la Música de Barcelona
20 - Museu del Disseny de Barcelona
21 - Museu Etnològic i de Cultures del Món - Montcada
22 - Museu Etnològic i de Cultures del Món - Parc Montjuïc
23 - Museu Frederic Marès
24 - Santa Mònica
26 - Born Comerç - PAAM
27 - Cementiris de Barcelona
28 - Cercle Artístic Sant Lluc
29 - EINA Bosc
30 - Fundació Antoni Tàpies
31 - Jardí Botànic de Barcelona - MCNB
6 - MACBA. L’atri del MACBA
7 - Memorial Democràtic (11h-14h)
32 - Museu Can Framis - Fundació Vila Casas
33 - Museu d’Arqueologia de Catalunya
34 - MUHBA Vil·la Joana
8 - Museu d’Història de Catalunya
35 - Museu de la Xocolata
36 - Teatre Lliure
37 - Open House BCN
En el marc de Barcelona Dibuixa, la gran festa del dibuix de la ciutat que enguany tindrà lloc el 22 i 23 d’octubre, us proposem que, durant la el mes d'octubre, el dibuix envaeixi també els centres educatius de totes les edats, des de les escoles bressol fins a la universitat.
S’explorarà com es pot utilitzar aquesta tècnica per conèixer, comunicar, pensar i documentar l procés d’aprenentatge, i sobretot gaudir-ne, a través d’un exercici pràctic que permeti a l’alumnat usar el dibuix com a eina transdisciplinària.
El compromís del Barcelona Dibuixa amb el món de l’educació continua creixent, i aquest any, en col·laboració amb el Consorci d’Educació de Barcelona, ofereix una formació de 15 hores amb 3Art (Dimas Fàbregas, Marco Fragoso i Toni Vila), orientada als docents que vulguin incorporar el dibuix com a llenguatge instrumental a tots els aprenentatges.
Fins el 12 d'Octubre (Inclòs)
El dibuix està present a les nostres vides i esdevé una eina imprescindible per al desenvolupament de les persones, encara que sovint no en som conscients i sembla que només sigui necessari per a determinades professions. Podem identificar les funcions que pot tenir el dibuix per al creixement personal i social.
La proposta per celebrar el #BarcelonaDibuixa als centres és fer que el dibuix entri en tots els nivells dels centres educatius des d’aquestes cinc funcions. Només cal que pensem quines encaixaran més fàcilment en els diversos moments de la setmana, les franges horàries, els contextos i les àrees de coneixement.
L’acció de dibuixar pot estar pensada per als joves i els infants, però també perquè l’equip docent del centre utilitzi el dibuix en la seva tasca.
Potser descobrirem que ja hi ha moltes ocasions en què ens veiem obligats a recórrer al dibuix i no n’érem prou conscients, i serà bo ressaltar-les.
Un cop identificades les funcions i els moments, us proposem que planifiqueu les accions, les executeu i les documenteu en una imatge i una frase explicativa i la compartiu al web de Barcelona Dibuixa mitjançant aquest enllaç.
Barcelona Dibuixa.edu és un projecte que sorgeix del Barcelona Dibuixa, un festival de dibuix obert, participatiu i gratuït, liderat pel Museu Picasso de Barcelona en coproducció amb l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. Des de l’edició del 2020, el festival ha inclòs la dimensió educativa del dibuix i el seu potencial en el context educatiu de primària i secundària mitjançant el programa Barcelona Dibuixa.edu, oferint seminaris i xerrades en col·laboració amb el Consorci d’Educació de Barcelona.
El dibuix està present a les nostres vides i esdevé una eina imprescindible per al desenvolupament de les persones, encara que sovint no en som conscients i sembla que només sigui necessari per a determinades professions. Mitjançant la identificació de les diverses funcions que pot tenir el dibuix per al creixement personal i social, podem fer que el dibuix entri en tots els àmbits dels centres educatius.
L’acció de dibuixar pot estar pensada per als joves i els infants, però també perquè l’equip docent del centre utilitzi el dibuix en la seva tasca.