/barcelonasostenible/

ESTALVIEM AIGUA

REPTE: fem una millor gestió de l’aigua, fomentant-ne l’estalvi. Pel context de sequera que es pot cronificar en el marc de l’emergència climàtica, ens proposem arribar als 90 litres per habitant i dia en consum domèstic d’aigua potable en situació de normalitat, i a un 15% en usos comercials i industrials i un 10% d’estalvi en usos municipals.

Barcelona es troba en situació d’emergència per sequera i, davant les previsions de cronificació d’aquesta situació a causa dels efectes del canvi climàtic, s’ha compromès a millorar la gestió de l’aigua i fomentar-ne l’estalvi. Per tal de prevenir nous episodis d’emergència i avançar-s’hi, i en cas de produir-se, minimitzar-ne les conseqüències, ha establert mesures preventives i definit un model d’actuació dels serveis municipals. 

Tot i això, per aconseguir aquest gran repte cal que el màxim possible d’agents de la ciutat ens comprometem i portem a terme accions en aquesta línia. 

Amb l’adhesió a aquest repte, assumim els compromisos següents:

 • Per avançar l’estalvi d’aigua, ens dotem d’una estratègia pròpia i fem tot el que estigui a l’abast per reduir 10 litres per habitant i dia en el consum d’aigua domèstic i arribar als 90 litres, un 15% el consum comercial i industrial i un 10% el consum municipal, durant un any.
 • Per assegurar la transparència, fem un seguiment dels resultats obtinguts i compartim les dades amb la plataforma d’entitats que participen del repte.
 • Per afavorir l’aprenentatge col·lectiu, compartim les bones pràctiques i altres experiències significatives que faci l’organització en aquest camí. 

Les grans línies d’acció són:

 • Estalviar aigua i adaptar el verd a la sequera.
 • Afavorir l’ús de recursos hídrics alternatius.
 • Limitar la pressió del medi receptor (mar i rius). 

Acceptem el repte de fer un ús eficient de l’aigua a Barcelona, avancem-nos per minimitzar les conseqüències de la manca d’aigua a la ciutat.

 

Suma’t al repte! 

 

 

El projecte de treball per reptes requereix que formeu part de la Xarxa Barcelona + Sostenible i haver signat el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible. Si encara no ho heu fet, podeu fer-ho ara.

 

 

Sessions de Benvinguda als Reptes de ciutat

Aquestes sessions tenen com a objectiu explicar l'acció col·laborativa entorn als reptes.

A més d'explicar el funcionament de la Xarxa Barcelona + Sostenible, es detallaran els espais de compromís i especialment el treball per reptes i les accions per la sostenibilitat. Es farà èmfasi en detallar quin tipus d'accions podeu impulsar des de les vostres organitzacions i el suport que podeu rebre per posar-les en pràctica.

Així, amb la vostra adhesió al repte "Descarbonitzem-nos" i/o "Estalviem aigua" us acompanyarem i donarem suport, obtindreu recursos, eines i sessions de treball col·lectiu. 

Apunta-t'hi ara!

 

 

Preguntes freqüents

Aspectes generals

 • Entenem el treball per reptes com una aposta concreta per, a través de l'impuls d'accions i projectes, aconseguir un impacte significatiu en la sostenibilitat i el repte climàtic a la ciutat.

  Els agents que participen d'aquesta aposta són el mateix ajuntament i les empreses, entitats, comerços, escoles, ciutadania i centres de recerca de la ciutat. Tots ells es comprometen a desenvolupar mesures des del seu camp d’actuació i esfera d’influència.

  Els dos reptes que es comencen a treballar de manera prioritària en el període 2024-2026 són “Descarbonitzem-nos” i “Estalviem aigua”. L'aposta pels reptes forma part de la Xarxa Barcelona + Sostenible en el marc del nou Compromís Ciutadà per a la Sostenibilitat 2024-2034. 

  Són de caràcter voluntari, oberts a tothom que hi vulgui contribuir i aconseguir un impacte positiu i transformador.

 • A més dels dos reptes actualment actius (“Descarbonitzem-nos” i “Estalviem aigua”), l’Ajuntament de Barcelona, en els anys vinents, treballarà els següents reptes, també en matèria de sostenibilitat:

  • Activem-nos!: traspassem usuaris del vehicle privat al transport públic, a la bici i a peu en els desplaçaments quotidians.
  • Alimentem-nos amb seny: oferim opcions d’alimentació saludable i baixa en carboni en els menús (restaurants, menjadors escolars, altres menjadors comunitaris, càterings) i prenguem mesures per evitar el malbaratament alimentari.
  • Una ciutat plena de vida: incrementem i millorem la superfície de verd en l’espai públic i privat.
  • Limitem-nos i fem-nos circulars: reduïm el consum material i promoguem la producció i el consum circular.
  • Localitzem-nos: promoguem el consum en el comerç local de productes fabricats localment.
  • Protegim-nos del fred i la calor: oferim espais privats com a refugi climàtic.
 • Sumar-se als reptes implica poder disposar d'un assessorament i contribuir a través de la teva empresa, entitat o família a l’assoliment dels objectius de millora de la sostenibilitat del teu municipi. Gràcies a aquest acompanyament, podràs tenir un millor posicionament ambiental, estalviar en la teva factura d’electricitat i aigua, així com aprofitar els avantatges fiscals disponibles i establir sinergies amb els altres adherits.

Aspectes pràctics

 • Has de signar el formulari [hipervincle al formulari d’adhesió als reptes] del repte al qual et vols adherir. Tingues en compte que cal que formis part de la Xarxa Barcelona + Sostenible i hagis signat el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible

 • Et pots adherir al repte en qualsevol moment. No obstant això, si t’hi adhereixes ara, estaràs al cas de totes les activitats i eines de suport disponibles.

 • Sí, tindrà continuïtat. Durant el període 2024-2026 estaran actius els reptes “Descarbonitzem-nos” i “Estalviem aigua”. Els pròxims anys s’activaran altres reptes de sostenibilitat.

 • Ser membre de la Xarxa Barcelona + Sostenible, i que visquis o desenvolupis una part important de la teva activitat a Barcelona. L’adhesió és voluntària i no té cap cost econòmic.

 • Un cop t’adhereixis als reptes, des de la Secretaria tècnica Barcelona + Sostenible se’t sol·licitaran dades de consum per calcular el teu impacte i potencial estalvi d’emissions de GEH i aigua, tot depenent del repte al qual t’hagis adherit (petjada de carboni i/o petjada hídrica). Aquestes dades seran tractades amb els criteris de protecció i privacitat vigents.

 • En cas de dubte, pots contactar amb la Secretaria tècnica dels reptes a través del següent correu electrònic: reptesbcnsostenible@bcn.cat

Estalviem aigua

 • El clima mediterrani de Catalunya es caracteritza per què hi plou de forma irregular i per què s'alternen períodes llargs sense pluja (sequeres) amb episodis de pluges intenses i fins i tot torrencials. Es preveu que el canvi climàtic agreugi encara més aquesta situació: els períodes de sequera seran més extrems pel que fa a la seva durada i grau d’intensitat. Per aquest motiu, és important fomentar la cultura d’estalvi d’aigua, ja que es tracta i tractarà encara més d’un bé escàs.

 • Pots fer un seguiment del teu consum d’aigua a través de les factures o de la lectura de comptador. Se’t demanaran les dades de consum per al càlcul dels objectius del repte.

 • Les actuacions per a l’estalvi d’aigua s’emmarquen en els següents projectes:

  • Estalviem aigua i adaptem el verd a la sequera: inversions per a estalviar, adaptació a la sequera i preservació al verd.
  • Afavorim els recursos hídrics alternatius: increment de l’ús d’aigua de pluja, aigües grises, aigua freàtica o regenerada. Recuperació de la permeabilitat dels sòls.
  • Limitem la pressió del medi receptor: evitar la contaminació de l’aigua de rius i del mar.
 • En aquesta pàgina trobaràs un recull d’accions impulsades per empreses, entitats i organitzacions de la ciutat relacionades amb cada un dels reptes. Es tracta d’iniciatives ja realitzades que impliquen una millora en termes de sostenibilitat i que van més enllà del compliment de les normatives ambientals vigents.

 • Sí. Podràs sumar-te a més d’un repte, si vols.