Òscar Tomico, reflexió sobre el disseny

Òscar Tomico

© Pere Virgili
Òscar Tomico

Els objectes que ens envolten són una part tan important del nostre món que, de vegades, ni tan sols ens adonem que transformen les nostres vides. El disseny de les eines i les màquines, per exemple, no només facilita o dificulta el nostre dia a dia, sinó que determina la manera en què vivim. En aquest sentit, el dissenyador té una “responsabilitat ètica” quan decideix donar forma a un objecte que serà utilitzat per milions de persones, explica Òscar Tomico, un jove investigador català instal·lat a la Universitat de Tecnologia d’Eindhoven (Holanda). No es tracta que el dissenyador renunciï a fer la seva feina i passi a ser un mer “facilitador” que dibuixa de manera simple allò que alguns consumidors creuen que volen, sinó que cal arribar a un compromís social per tal que el dissenyador assumeixi el seu rol transformador de manera conscient i positiva. Tomico proposa fer una “coreflexió” entre dissenyadors i usuaris per confrontar les raons fonamentals del dissenyador, les motivacions dels usuaris i els valors socials.

“El nostre departament no és un equip de disseny industrial clàssic, sinó que ens centrem en les fases prèvies, en l’estudi de la societat i a trobar oportunitats per dissenyar com pot ser el futur”, afirma. La seva proposta passa per “aconseguir una relació entre la persona i la tecnologia més natural, més humana; el cos, els moviments, la roba que portem, poden servir per comunicar la nostra identitat, per entendre millor l’estat del nostre cos o per millorar les capacitats físiques”. Òscar Tomico va néixer a l’esquerra de l’Eixample de Barcelona l’any 1979. Es va doctorar a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) l’any 2007 amb una tesi basada en la psicologia constructivista, en què estudiava l’experiència subjectiva aplicada al disseny de la interacció. Ha estat investigador convidat i conferenciant en diverses universitats i escoles de disseny, i va ser codirector del projecte “Repte creatiu” de Philips (2009). Ha estat comissari de la mostra que va presentar a Disseny Hub Barcelona (DHUB) el Departament de Disseny Industrial de la Universitat de Tecnologia d’Eindhoven, on treballa des de fa cinc anys; actualment, hi treballa com a professor adjunt del grup de recerca Designing Quality in Interaction.

“En una zona amb un teixit industrial com el del sud d’Holanda té sentit un treball com el que porta a terme el meu grup de recerca; Catalunya està avançant molt i crec que la recerca que fem a Holanda en disseny de productes i sistemes intel·ligents es podria aplicar també al nostre país, per exemple, en temes d’il·luminació intel·ligent o, també, en tèxtils”, assenyala Tomico, que conclou: “No és cap luxe, la tècnica de coreflexió es pot aplicar en qualsevol àmbit. He treballat amb gent de la Salle, de Telefónica i de Turisme de Catalunya en coses semblants.”

Joaquim Elcacho

Periodista especialitzat en ciència i medi ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *