Marc Folch, ecohabitatges i bioconstruccions per viure millor

© Dani Codina
L’arquitecte Marc Folch.

Després de passar per l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona, viatjar cap a Suècia –a l’Institut de Tecnologia de la Universitat de Lund–, ser becat per la NASA per participar en el programa “Space for Living – Living in Space”, desenvolupat a Houston per l’agència nord-americana i la universitat esmentada, i formar-se a Israel amb l’arquitecte Ze’ev Baran, Marc Folch retorna a Barcelona per cofundar amb Pilar Calderon l’estudi Calderon-Folch Arquitectes, al qual més endavant s’afegirà també Pol Sarsanedas. La seva marcada tendència a la concepció d’una arquitectura sostenibilista ha donat grans èxits al seu estudi, que enguany ha estat finalista dels Premis Catalunya Construcció i dels Premis AVS, i que també ha estat guardonat amb el Prix régional de la construction bois (França).

L’any passat, l’estudi Calderon-Folch-Sarsanedas ja va ser reconegut amb el Premi Eficiència Energètica ISOVER i el Premi AJAC de Joves Arquitectes de Catalunya. “La sostenibilitat no només significa reduir el consum i minimitzar la contaminació, sinó que també vol dir que el benestar, la salut i el confort recuperen la centralitat del discurs arquitectònic”. Marc Folch va projectar la Casa MZ de Barcelona, que “és un exemple de com es pot rehabilitar energèticament un habitatge centenari a Barcelona reduint el seu consum energètic un 90%”.

El disseny bioclimàtic es fonamenta en una bona interpretació de l’entorn natural i permet generar espais amb el màxim confort ambiental i la mínima –o nul·la– dependència energètica auxiliar”, emfatitza. “Sabem que vivim en un planeta amb recursos limitats i, si podem actuar causant el mínim impacte mediambiental, per què no fer-ho?” Posa sobre la taula unes quantes dades: “D’acord amb el Programa Mediambiental de les Nacions Unides (UNEP), s’estima que els edificis contribueixen en un terç al total de les emissions de gasos responsables de l’efecte d’hivernacle i consumeixen el 40% de l’energia del planeta.”

L’arquitectura de Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectes és responsable, compromesa i solidària amb l’entorn i amb les generacions futures. En aquest sentit, Marc Folch descriu la ciutat com un “model i font d’inspiració” per al món, però remarca que, “si volem seguir sent capdavanters i revaloritzar el nostre patrimoni, hem de potenciar models de nova generació. I certament en el camp de la sostenibilitat tenim una gran oportunitat, tant en l’arquitectura com en l’urbanisme”, exposa.

Laura Basagaña

Periodista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *