Rubèn Garcia aposta pels horts urbans i l’ecoemprenedoria

© Dani Codina
Rubèn Garcia, impulsor de Growinpallet.

Abans de dedicar-se a l’emprenedoria, Rubèn Garcia va treballar en l’àmbit de la investigació durant un any a la Universitat de Twente (Països Baixos). Però tenia ganes que la seva carrera professional fes un tomb: feia de químic, encara que cada cop li interessava més el sector de les energies renovables. Després d’estudiar un màster i treballar durant cinc anys en una empresa del sector energètic, va decidir engegar el seu projecte personal. “Quan vaig veure l’especulació existent en el sector energètic i els interessos polítics que hi ha al darrere, vaig decidir llançar-me a l’aventura d’emprendre un projecte que promogués una economia social i sostenible.” És llavors que va néixer Growinpallet, que consisteix a “estendre als terrats de la ciutat de Barcelona una xarxa d’horts urbans, que produeixin hortalisses ecològiques i minimitzin la contaminació ambiental”, explica. “D’una banda, els vegetals capten el CO2 de l’atmosfera i, d’altra banda, es redueix el transport perquè els habitants de la ciutat consumeixen un producte de quilòmetre zero.”

El projecte va guanyar el primer premi del programa Incubaeco Barcelona 2013, que serveix per impulsar l’ecoemprenedoria. “Growinpallet instal·la els horts en taules de cultiu, creades amb materials reciclats, que no impliquen reformes en els terrats. Això fa que la instal·lació sigui ràpida.” Ciutats com San Francisco ja s’han mostrat interessades per la proposta i a poc a poc s’està estenent per Barcelona. “No volem ser una empresa més d’horts urbans –afirma Rubèn Garcia–. El nostre projecte es basa en gran part en el servei de manteniment dels horts, impulsor d’un nou perfil laboral: l’agricultor urbà, que assessora les comunitats que contracten el servei.”

Comunitats de veïns, restaurants, hotels, empreses, escoles o residències de la tercera edat en són els clients potencials: “Un exemple molt interessant són les llars d’infants i les escoles que organitzen pràctiques vinculades amb el material didàctic . L’educació és clau perquè es produeixi un canvi a gran escala que faci que les noves generacions prenguin consciència de la importància de la sostenibilitat i el medi ambient”. Altres interessats? “Hi ha empreses que han contractat el servei, per millorar la productivitat dels empleats i, també, restaurants ecològics que abarateixen costos cultivant els seus vegetals”, explica el creador de Growinpallet.

Laura Basagaña

Periodista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *