Ciència ciutadana

© Eva Vázquez

Barcelona és, enguany, la primera Capital Europea de la Innovació, una designació que fa encara més pertinent la voluntat del consistori d’integrar les noves tecnologies en la vida dels ciutadans i de connectar amb la xarxa de les grans ciutats que definiran les dinàmiques urbanes del segle xxi.

La capitalitat del mòbil i les iniciatives polítiques per convertir Barcelona en una smart city quedarien coixes si no s’acompanyessin d’una estratègia per acostar la ciència i la innovació al ciutadà. Cal que la ciutadania sigui oberta i participativa, i sobretot disposada a compartir la innovació.

Barcelona també vol ser un referent internacional en fabricació digital, i ja s’ha convertit en la primera ciutat del món amb una xarxa pública d’ateneus de fabricació digital. La desena Conferència Internacional de Fab Labs ha reunit al Museu del Disseny de Barcelona representants d’aquests tallers d’arreu del món. La ciutat també ha posat en marxa el BCNLab, que forma part d’una xarxa europea de laboratoris urbans, i l’iCity, un projecte que permetrà l’accés als sistemes públics d’informació per facilitar la cocreació de serveis, tant públics com privats.

Som davant d’una revolució, que marcarà un abans i un després en la manera com generem i compartim informació. La ciència ciutadana neix d’una necessitat col·lectiva i de la convicció que la creativitat és més potent com més interconnectada es troba. I és també una manera de procedir més democràtica, més transparent i alineada amb el concepte de laboratori ciutadà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *