Experiències de combat contra l’exclusió social

El programa Apropa Cultura, el projecte Deslimita’m i la iniciativa d’intercanvi de temps del restaurant La Trobada de Terrassa són tres experiències de lluita contra l’exclusió social a través de la cultura, l’acció teatral i l’ocupació.

Al restaurant La Trobada de Terrassa, els participants en el programa hi treballen unes quantes hores i, a canvi, hi poden dinar. Com que el local està obert al públic en general, també es fomenta la cohesió comunitària.

La cultura i els col·lectius en situació de discriminació o en risc d’exclusió social són dos mons diferents, però no excloents. Per escurçar la distància que els separa, el programa Apropa Cultura ha teixit una xarxa que uneix equipaments culturals i centres socials amb l’objectiu de convertir el teatre, la música i els museus en una opció de lleure per a tothom. “Volem demostrar que les persones en risc d’exclusió social no només necessiten menjar i dormir, sinó també alimentar l’ànima”, subratlla la directora de la iniciativa, Sònia Gainza.

És un projecte pioner que treballa amb una vintena d’espais culturals de Barcelona, com el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el Palau de la Música Catalana, el Museu Picasso i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), entre d’altres. Aquests equipaments posen les seves propostes a disposició dels centres socials amb entrades que no superen els tres euros, de manera que “tothom pot participar en l’oferta cultural de la ciutat”, afirma Gainza. Així, col·lectius en una situació fràgil i persones amb discapacitat poden assistir a espectacles i exposicions de la temporada.

Apropa Cultura va néixer el 2007 de la mà de l’Auditori i, des d’aleshores, la seva xarxa ha crescut en equipaments i en poblacions. La directora del programa explica que, més enllà de Barcelona, són presents en quinze municipis i que un dels seus reptes és seguir-ne sumant per arribar a tot el territori català. I és que l’experiència els ha ensenyat que la iniciativa dóna bons resultats. “És un projecte transformador que belluga moltes coses. A banda d’entrar en contacte amb la cultura, les persones que hi participen es barregen amb la societat i tenen visibilitat”, diu Gainza. També hi ha petites anècdotes que els avalen, com el dia en què un dels assistents va plorar per primera vegada en un concert.

Claudia Torner / Apropa Cultura
Una visita museística del programa Apropa Cultura.

Molt més que una tarda d’entreteniment

Per als participants, anar al teatre o visitar un museu és molt més que una tarda d’entreteniment. Les sortides, que habitualment es fan en grup, són un motor d’inclusió social que canvia el seu dia a dia. “Es preparen per a l’esdeveniment”, apunta la directora, que recorda amb un somriure quan un dels assistents es va comprar unes sabates noves per anar a l’Auditori. Tot plegat busca repercutir en la societat i “ser també una experiència de sensibilització”.

Perquè l’Apropa Cultura funcioni, el suport econòmic, ja sigui públic o privat, resulta indispensable. Actualment, el programa rep ajudes de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de la ciutat, amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. Segons Gainza, el rol d’aquestes administracions és fonamental, tot i que també cal impulsar una política de responsabilitat social als equipaments. “Alguns tenen clar que la cultura necessita tota la població per sobreviure i no només una part, però encara hi ha molta feina per fer”, apunta la directora, que admet que la crisi econòmica ha dificultat el desenvolupament del programa. Amb tot, Gainza assenyala que l’interès dels espais culturals cap als col·lectius en risc d’exclusió social ha crescut i que els obstacles no vénen d’una qüestió de prejudicis, sinó més aviat del desconeixement que es té d’aquestes persones. “Als equipaments els costa trobar centres que treballin amb aquests col·lectius, perquè no saben com buscar. La nostra funció és facilitar-los-ho”, diu.

Els responsables d’Apropa Cultura encaren el futur amb una maleta carregada de reptes. Volen ampliar l’oferta cultural i incorporar-hi activitats de participació perquè “els assistents no es limitin només a anar a un espectacle, sinó que tinguin un paper actiu en els equipaments”, explica Gainza. També volen incrementar el nombre d’espais culturals que en formen part i impulsar el coneixement popular de l’Apropa Cultura. Per damunt de tot, però, Gainza té clar que el secret perquè el programa funcioni és apostar-hi fort. “Hem aconseguit ser una eina de treball en xarxa que enllaça els centres socials amb el món cultural. Creient-hi, ho hem fet possible”, assegura.

Teatre per expressar conflictes

Fundació La Roda
Representació de final de curs del projecte Deslimita’m, a la Sala Barts.

El projecte Deslimita’m de la Fundació La Roda comparteix l’essència de l’Apropa Cultura des de l’altra banda del teló. Aquesta iniciativa apropa als escenaris joves en risc d’exclusió social que, a través del teatre, expressen allò que els preocupa o els genera conflictes. “Ells plantegen temes, com la violència de gènere o les drogues, que són el punt de partida per crear una peça escènica”, apunta la directora de la fundació, Anna Corbella.

El projecte compta amb una desena de grups i es desenvolupa durant tot l’any a barris com el Raval i el Poble-sec. “Aprenen a treballar en equip, a adquirir confiança i a creure en els valors que transmet l’obra de teatre”, explica Corbella. La culminació de Deslimita’m arriba a final de curs, quan cada grup representa la seva peça a la Sala Barts, en un espectacle obert a tothom i on també participen altres entitats de teatre social. La trobada proporciona als joves l’oportunitat d’actuar “en un teatre de veritat”, alhora que es familiaritzen amb les instal·lacions i el funcionament d’aquests espais. A més, la iniciativa dóna a conèixer la realitat d’aquest col·lectiu, ja que després de l’espectacle té lloc un teatre-fòrum en què el públic fa preguntes als participants. Les experiències viscudes a través de Deslimita’m han donat els seus fruits i, fins i tot, alguns participants han creat la seva pròpia companyia. I és que, segons Corbella, “el teatre els enganxa i molts volen repetir”.

Un restaurant com a vincle amb la societat

Restaurant La Trobada

El restaurant La Trobada de Terrassa va néixer amb el mateix esperit dels projectes anteriors, però partint d’una iniciativa gastronòmica que s’adreça a col·lectius afectats per la nova pobresa. La Trobada fomenta la reinserció social a través de l’intercanvi de temps: els participants treballen unes quantes hores al restaurant i, a canvi, poden gaudir d’àpats al local. “Mitjançant l’experiència al restaurant, reprenen els hàbits laborals, recuperen l’autoestima i es posen una altra vegada a la línia de sortida per buscar feina”, assenyala el portaveu de la iniciativa, Xavier Casas. Els voluntaris també aprenen a treballar en grup, estableixen contactes amb altres participants i fan amics. Així, el seu pas per La Trobada els ensenya a tenir confiança en ells mateixos i a encarar la vida amb optimisme i il·lusió, alhora que acumulen nous coneixements.

El restaurant acull entre quaranta i cinquanta participants, que hi treballen un màxim de quatre mesos per evitar situacions de dependència. El local està obert a qualsevol persona que vulgui anar-hi a dinar. Així es potencien els vincles entre clients convencionals i voluntaris i s’impulsa la cohesió comunitària. La Trobada, que és una iniciativa de l’Associació Local d’Entitats per a la Inclusió de Terrassa, ofereix cuina casolana, estacional i de proximitat.

Núria Juanico

Sociòloga i periodista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *