L'antic barri La Perona reviurà durant les Festes de la Primavera de la Sagrera gràcies a la memòria veïnal

AGENDA
Un carrer de l'antic barri de barraques de La Perona

La zona de barraques de Sant Martí torna a viure gràcies a la iniciativa de recuperació de fotografies, documents i records de les veïnes i els veïns que configuren la seva història. En el marc de les Festes de la Primavera de la Sagrera s’ha organitzat una trobada el 27 d’abril a les 12 h per compartir les històries d’aquest barri que va desaparèixer el 1989.

 

Es tracta d’una iniciativa organitzada conjuntament entre la Comissió d'Història i Patrimoni de la Torre de la Sagrera i el projecte Memòria Viva que, des de fa uns mesos, s’ha sumat a la feina que ja es feia per recordar la vida del barri de fa uns anys des de l’experiència de totes les persones que hi van viure per poder pensar, entendre i millorar el present.

 

A partir del fons de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrera, que és l’espai en què es desenvolupa aquesta comissió, ara es vol anar més enllà. En aquest sentit, s’han començat a organitzar accions al carrer per recollir els relats i les vivències veïnals a través de documents, fotografies i històries del barri. En el marc de les Festes de la Primavera de la Sagrera, es fa una nova crida el dissabte 27 d’abril a les 12 h a la terrassa de la Torre de la Sagrera, recentment nomenada "Mirador de la Perona".

 

A les barraques de La Perona hi van viure fins a 5.000 persones

 

La Perona va ser un antic barri de barraques de Barcelona que es trobava a la ronda de Sant Martí de Provençals, a un extrem del barri de la Verneda, i que es va crear el 1947. Amb la desaparició dels barris del Somorrostro o el Torrent de l'Animeta de Montjuïc, va créixer de les aproximadament dues-centres barraques originals fins a les mil en què vivien unes cinc mil persones. El 1985 només hi havia un petit nucli de cinquanta-cinc barraques i, finalment, va desaparèixer definitivament el 1989 i en el seu lloc s'hi va construir el parc de Sant Martí.

 

Memòria Viva: posar en comú el passat de Barcelona

 

A través de processos col·lectius, aquest projecte de Cultura Viva promou espais per a la trobada, el diàleg i l’organització comunitària al voltant de la memòria del passat de la ciutat i de les històries veïnals per tal de transcendir a l'esfera pública actual. La Xarxa de Comunitats de Memòria és també un programa per reconèixer i col·laborar, de manera descentralitzada, amb entitats, grups i persones que treballen per donar a conèixer aquelles experiències més invisibilitzades.

XARXES RELACIONADES
PROJECTES RELACIONATS
ACCIONS RELACIONADES