L’Arnau fa balanç de la temporada 2021-2022

NOTÍCIES
Informe Arnau Itinerant

L’Arnau Itinerant ha presentat l’informe d’avaluació de la temporada 21-22 on es relata el treball del Teatre Arnau Itinerant des de l’octubre de 2021 fins a finals de desembre de l’any passat. Aquest document recull les aportacions realitzades per les persones participants dels diversos espais, així com documents de diagnosi i avaluació participativa que s’han anat incorporant des de l’octubre de 2021 fins ara.  

 

Conclusions de l’informe d’avaluació de la temporada 21-22

L’Arnau Itinerant s’ha dut a terme durant el 2022 en unes condicions no gaire favorables a causa de diversos factors: les conseqüències derivades de la pandèmia de la covid-19, el retall significatiu i la nova crisi ecosocial i d’inflació en la qual hem entrat durant la segona meitat de l’any. Aquestes circumstàncies han tingut una repercussió significativa en els processos de treball comunitari i cultural. En aquest context advers, s’ha pogut dur a terme una temporada marcada pel fort arrelament i el treball en xarxa, que a continuació us exposem:


 

Comunitat Arnau

· El treball de promoció de la participació de l’Arnau en processos i xarxes comunitàries existents.

· L’Arnau ha estat referent comunitari en termes de cultura dins les xarxes territorials i ha impulsat la seva implicació en espais permanents de treball comunitari als tres barris.

· Implicació en algunes xarxes a nivell de ciutat i aliances amb equipaments de proximitat i de ciutat.

· Reforç del treball de difusió i comunicació territorial arran de les trobades per construir la Coordinadora d’entitats i la incorporació de noves entitats.

 

Governança

· El manteniment periòdic de l’espai de l’assemblea amb format en línia i presencial com a òrgan de decisió de l’Arnau Itinerant.

· Seguiment del grup coordinador, així com dels espais d’estratègia i ruta de treball.

· El treball de configuració de la Coordinadora d’entitats amb més de 25 entitats/iniciatives, contemplant noves incorporacions i suports.

· Ús del protocol de governança amb document d’acollida i dossier Teatre Arnau Itinerant.

 

Programació

· La realització completa de la programació amb el desenvolupament de més de 15 fites diverses i més de 9 noves col·laboracions.

· Consolidació d’indicadors de la programació i millora des de la mirada dels feminismes, la interculturalitat i dels públics/comunitats invisibilitzats. Grup de Treball de programació del 2022 i 2023.

· Pluralitat de formats, espectacles i iniciatives, demostrant l’heterogeneïtat d’arts vives i dispositius escènics desenvolupats, a més de la seva incidència distribuïda als tres barris.

· Treball en xarxa amb altres entitats i aliances significatives per programar a llarg termini.

· Impacte territorial i de ciutat: impacte de la programació tant en l’àmbit territorial —amb forta implicació de creadors, públics i entitats arrelades— com en l’àmbit de ciutat —a través de crides obertes com la de Sant Antoni i de col·laboracions en festivals i programes com el GREC, CulturaCOM o Culturopolis—.

· Millora de la comunicació del programa i reforç de la imatge i comunicació de l’Arnau a les xarxes socials amb el suport afegit de l’últim semestre.

 

Reptes 2023 i continuïtat

 

Comunitat Arnau:

- Consolidar i millorar les aliances establertes amb el teixit social i cultural per a dur a terme la programació i incloure nous criteris amb una mirada més interseccional.

- Participar en altres espais, xarxes, plataformes culturals per a sensibilitzar, donar a conèixer i ampliar la Comunitat Arnau.

 

Governança:

- Articular la Coordinadora d’entitats i la nova base social, així com els models de treball l’any 2023 i 2024.

- Acabar la redacció i presentació dels estatuts de la Coordinadora com a nova entitat social sorgida de la feina feta d’articulació de les entitats membres de l’Arnau.

- Reforçar la Comissió d’Obres i el discurs polític amb més participació i articulació amb la programació.

 

Programació:

- Promoure la participació de la comunitat Arnau en la programació amb espais regulars de trobada i debat en algun lloc o entitat referent del Paral·lel.

- Continuar una línia comunicativa comuna dels projectes, la línia argumental i imatge a partir dels nous valors, criteris establerts i eixos ja consolidats de l’Arnau.

- Establir aliances per a la coproducció, tant amb grans equipaments dels barris com de ciutat i altres noves aliances.


 

Vols consultar l’informe complet? El trobaràs adjunt tot seguit

 

Cal destacar que, paral·lelament a aquesta memòria, l’Arnau ha confeccionat el Balanç Comunitari del Teatre Arnau i està a punt de publicar-ne el segon.

Te’l desgranem!

 

Balanç Comunitari del Teatre Arnau

 

Objectius generals del projecte 

  • Promoure la gestió ciutadana del programa Teatre Arnau Itinerant i del futur Teatre Arnau en cas que es rehabiliti i es pugui obrir com equipament, afavorint un ús veïnal, comunitari i d'arts escèniques i d’altres manifestacions artístiques. 

 

  • Defensar els usos veïnals i de comunitats culturals davant de les diverses administracions públiques, tant de l’Ajuntament de Barcelona com d'altres (locals, regionals, estatals o internacionals, si cal). 

 

  • Desenvolupar el programa del Teatre Arnau Itinerant, seguin els 3 eixos definits en el projecte cultural del procés participatiu de 2016 i 2017 que estan recollits a la plataforma Decidim Barcelona. Els eixos de treball són: arts vives, arts escèniques i altres manifestacions culturals; el treball comunitari d’arrelament als territoris des dels 3 barris adjacents al teatre (Poble-sec, Raval i Sant Antoni) amb el treball comunitari i la comunitat al voltant del projecte cultural (tant de veïnat, com d'entitats, iniciatives i professionals del sector cultural); i finalment el treball de memòries comunitàries sobre el Teatre i l'Avinguda Paral·lel i els barris adjacents. 

 

  • Dinamitzar i gestionar el programa i activitats del Teatre Arnau, tant en el seu programa de Teatre Arnau Itinerant com altres programes o activitats que puguin donar-se en el futur edifici del Teatre Arnau a l’avinguda Paral·lel.



 

Com contribueix el projecte a la comunitat? 

L’Arnau és un projecte cultural de gestió comunitària, és a dir, que és el veïnat i entitats diverses dels tres barris (Raval, Sant Antoni i Poble-sec) i de la comunitat de les arts escèniques qui creen i produeixen els projectes col·lectivament a partir de l’Assemblea Arnau i dels seus diversos espais de participació. L’Arnau Itinerant contempla 3 eixos, que estan interrelacionats: 

 

1. Comunitat, en un sentit múltiple: es refereix al conjunt de xarxes comunitàries i iniciatives dels barris, a la comunitat del camp de les arts escèniques i també a la Comunitat Arnau com un ecosistema viu. 

 

2. Arts escèniques i vives: recull el llegat i la pluralitat de tipologies, formats i registres artístics que va tenir l’Arnau des dels seus inicis, des de les pràctiques artístiques pròpies dels tres barris fins a les més contemporànies, així com l’aposta per la inclusió, l’experimentació i la interculturalitat. 

 

3. Memòries comunitàries: memòries del Paral·lel i dels tres barris, considerant la memòria com un espai viu, comunitari i conflictiu. En aquest sentit la memòria esdevé viva tant a partir dels projectes del programa com de l'arxiu digital que està allotjat a la web de l’Arnau.

 

Vols consultar el balanç comunitari d’aquest any passat? El trobaràs adjunt tot seguit.