Un projecte artístic i comunitari que recupera l’ànima de l’últim teatre de barraca de Catalunya

Un projecte artístic i comunitari que recupera l’ànima de l’últim teatre de barraca de Catalunya

L’Arnau és el darrer teatre de barraca de la ciutat de Barcelona i de tot Catalunya. Demanava a crits que algú el salvés. I va ser el Paral·lel, que l’havia vist alçar-se i apagar-se, qui ho va aconseguir. La lluita veïnal és el motor del nou teatre Arnau Itinerant, un projecte artístic que hibrida les arts escèniques i vives, els projectes comunitaris i la recuperació de la memòria del Paral·lel. Es tracta d’un teatre arrelat als barris del Raval, el Poble-sec i el Paral·lel que va presentar-se públicament l’any 2018.

L’aposta de l’Arnau Itinerant és clara: esdevenir un laboratori sociocultural que transformi els barris amb ingredients com el risc, la creativitat, l’experimentació i l’autogestió. I una de les singularitats d’aquest teatre és, precisament, el seu model especial de gestió publicocomunitària.

UN TEATRE NÒMADA

L’Arnau Itinerant és un teatre sense seu, perquè va néixer pendent de les obres de rehabilitació de l’edifici històric de l’Arnau, situat a l’avinguda Paral·lel de Barcelona. “El fet de no tenir seu és una oportunitat artística que ens ha permès imaginar nous formats i posar el focus en el contingut en lloc del continent”, defensen les impulsores del projecte cultural, que té el suport de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

UN TEATRE ARRELAT

Emmirallat en altres iniciatives existents, com ara l’Ateneu Popular 9 Barris o el Teatro del Barrio de Madrid, el que fa peculiar el nou Teatre Arnau és que l’equipament és de titularitat municipal i la gestió és comunitària, és a dir, que són els veïns i les veïnes els qui seleccionen els projectes artístics que s’integren a la programació amb la voluntat de dignificar les professions culturals, evitar-ne la precarització, feminitzar-les i descolonitzar-les. A més, la programació que dissenyen cada any reflecteix l’arrelament als tres barris que envolten l’antic edifici, i això converteix el teatre en un actiu urbà del Paral·lel.

UN TEATRE QUE EXPERIMENTA

L’Arnau Itinerant és un teatre que no solament farà teatre: vol ser un banc de proves vivencial on s’experimentin altres maneres de crear i de gestionar. El compromís, la cooperació i la militància formen part de l’ADN dels projectes programats des de 2018 i fins ara –5 espectacles, 11 projectes artístics i comunitaris, i un arxiu virtual. La creativitat, la interculturalitat i l’economia social i solidària són alguns dels puntals del projecte cultural i artístic, que treballa en xarxa amb desenes d’entitats. Al voltant dels projectes que han format part d’aquests quatre anys de trajectòria, s’hi apleguen desenes de treballadores culturals, entre actrius, actors, tècniques, mediadores i professionals escèniques.

UN TEATRE QUE DIGNIFICA

La prioritat de l’Arnau Itinerant no és omplir butaques, sinó treballar en propostes teatrals on les condicions laborals siguin dignes. La comunitat que impulsa el nou teatre defuig la cultura com a recurs econòmic i l’abraça com a eina de transformació social. El dret a la pràctica i al consum cultural, així com la lluita contra les desigualtats d’accés a la cultura, han inspirat el projecte des del seu naixement.

Visita el web del Teatre Arnau